75 éves a muzslyai Petőfi Sándor MME | Magyar összefogás Skip to main content
75 éves a muzslyai Petőfi Sándor MME

75 éves a muzslyai Petőfi Sándor MME

 Fennállásának a 75. évfordulóját ünnepeli az idén a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. A jeles jubileum alkalmából tegnap este ünnepi műsort mutattak be az egyesület színháztermében.
 

A muzslyai egyesületben az egész évad a jubileum jegyében zajlik. A folyamatos munkájukért pedig jelentős elismerésekben részesültek: a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségtől Plakett Díjat kaptak, Magyarországon pedig átvehették a Kallós Zoltán külhoni magyarságért díjat.

Dobó József, elnök, Petőfi Sándor MME, Muzslya: „Remélem, hogy - hasonlóképpen az eddig elmúlt időhöz - továbbra is tudjuk tartani ezt a tempót, ezt az ütemet, ezt a munkához való viszonyulást és eltökélt szándékot, hogy nyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat és szokásainkat fenntartsuk, átadjuk a következő nemzedéknek.”
Pannon RTV/Lukács Attila

A rendezvény résztvevőit köszöntötte Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke. „Ahogy azt eddig is megtettük, mindig segíteni fogjuk a Petőfit abban, hogy meglegyenek a minimális munkakörülmények és el tudjanak utazni a különböző föllépésekre. Nagyon jó, hogy itt, a szórványban is mindannyian kitartanak a hagyományaik megőrzése mellett, és hogy mindig találnak gyerekeket és fiatalokat is, akik továbbviszik ezt a munkát.”
 

Muzslya rendkívül fontos hely a Közép-Bánátban élő szórványmagyarság megmaradása szempontjából, amiben a kultúra ápolásának külön szerepe van.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Ez az a nap, ez az a pillanat, amikor azt érzi az ember, hogy beérik valami, van mire visszatekinteni, van egy közösség, akivel mindenre vissza lehet tekinteni és van egy olyan közösség, van egy olyan mag, és van utánpótlás generáció, ahogy ezt a színpadon láthattuk is, akiért érdemes tovább csinálni.”
 

Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy a muzslyai egyesület a nehéz időkben is fennmaradjon. „A kultúregyesületek voltak azok, amelyek összetartották és összefogták a közösséget. Ilyen szempontból egy rendkívüli közösségmegtartó erejük van és örülünk annak, hogy egy ilyen 75 éves jubileumot tudunk ma itt ünnepelni, Muzslyán. Bízom abban, hogy az elkövetkezendő időszakban is ez az egyesület fenn tud maradni és olyan értékeket tud adni ennek a közösségnek, amelyeket adott az elmúlt időszakban.”
 

A jubileumi rendezvényt megáldotta Kalapis Sztoján plébános. Felléptek az egyesület néptáncosai, énekcsoportjai és citerásai. Az egyesület egykori vezetői, tagjai és támogatói pedig elismerésben részesültek.

Pannon RTV