Aki székházat épít, a jövőben gondolkodik | Magyar összefogás Skip to main content
Aki székházat épít, a jövőben gondolkodik

Aki székházat épít, a jövőben gondolkodik

 Átadták a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének új székházát Zentán.

A jövőben mezőgazdasági konferenciák helyszínéül is szolgálhat az épület, de otthont ad majd a falugazdász szolgálatnak is, amelynek munkatársai nap mint nap segítséget nyújtanak a vajdasági gazdáknak. A székház a magyar kormány támogatásával készülhetett el.
 

Az új székházat 2018-ban vásárolta meg a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a magyar kormány támogatásával. A felújítási munkálatokat követően mostantól az új irodában várják a gazdákat.

Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: „Az előző székhelyünkön közölték velünk, hogy ki vagyunk rúgva, amiből következett, hogy nem tudtuk, hova megyünk. Ugyanazon a napon – erre szokták mondani, hogy a sors néha ránk néz és a Jó Isten is velünk van – délután Pirityiné Szabó Judit felhívott telefonon, hogy a múlt évre kapott támogatások folytatásaként az idei évre is előláttak egy támogatási keretet, és hogy tudunk-e vele mit kezdeni. Ha nem ülök a széken, akkor biztos elesek. Ilyen véletlen ritkán fordul elő. Akkor született meg a döntés, hogy természetesen tudunk vele mit kezdeni, hiszen akkor van egy lehetőség, hogy székházat vásároljunk, és onnan tovább tudjunk lépni, ahonnan kitettek minket.”
 

Az ünnepélyes átadón Potápi Árpád János is részt vett. Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében kiemelte, hogy Bácska a történelmi Magyarországnak, Jugoszláviának azután pedig Szerbia is az éléskamrája volt. Az emberek pedig most is az itt dolgozó termelőknek köszönhetik azt, hogy van mit az asztalra tenni.

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára: „Örülök annak, hogy az elmúlt időszak, az elmúlt 30 év minden történelmi nehézsége ellenére ez a nemzetrész megmutatta, hogy kapaszkodik ebbe a földbe, itt képzeli el a jövőjét. Mer célokat megfogalmazni és a legnehezebb történelmi időszakban is kitartott, és itt maradt. A legnehezebb gazdasági, politikai, társadalmi és szociális helyzetben is jövőt képzelt el és ezt a jövőt meg is valósította.”
 

Az, aki székházat épít, az, aki épültet épít, az nem a múltban és a jelenben, hanem a jövőben gondolkodik - mondta az épület átadóján Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke gondolatait a nemrég véget ért népszámláláshoz kötötte, amelynek eredményei ugyan még nem ismertek, de a magyar közösség száma valahol 200 és 250 ezer között valószínűsíthető.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Van egy szociológiai meggyőződés, amely szerint, ha egy közösség lélekszáma 300 ezer alá esik, akkor az a közösség már nem létezik. Én ezt az álláspontot nem osztom, mert ilyen meggondolás szerint, vagy ilyen logika szerint nekünk már tíz évvel ezelőtt sem kellett volna, hogy létezzünk. Mi még ma is létezünk és a jövőre gondolunk. Úgyhogy ilyen szempontból nem mellékes, hogy mennyien vagyunk, de azt gondolom, hogy igaz az az mondás, amely szerint nemcsak a lelkek száma fontos, hanem a lelkek nagysága. A lelkek nagyságában az elmúlt tíz év függetlenül attól, hogy a lelkek számában kevesebbek vagyunk, a lelkek nagyságában mára többek lettünk, mint tíz évvel ezelőtt voltunk.”
 

A szalagátvágást és a pezsgőpukkanást követően Fremond Árpád mondott pohárköszöntőt.

Fremond Árpád, listavezető, Magyar Összefogás: „Hála a Jó Istennek, 2010 után a magyar kormányban is gyakorlatilag egy nemzeti kormány alakult, a Fidesz-KDNP vezetésével. A mai napig tart ez, és a közös építkezést folytatni tudtuk. Képezni tudtuk a termelőket, szövetséget tudtunk építeni, székházat tudtunk vásárolni, gyakorlatilag a politika terén a magyar kormánnyal együttműködve a földtörvényt megtudtuk erősíteni, az idénymunkásokról szóló törvényt és a kistermelői rendeletet is átemeltük a szerbiai jogrendbe. Egy szakmai, komoly együttműködés alakult ki és kiépítettük a falugazdász hálózatot közösen.”
 

Fremond hozzátette, bízik benne, hogy a közös munka a jövőben is folytatódik.

Pannon RTV