Anyagi támogatás magyar egyetemistáinknak | Magyar összefogás Skip to main content
Anyagi támogatás magyar egyetemistáinknak

Anyagi támogatás magyar egyetemistáinknak

 Ünnepélyes keretek között aláírták a szerződéseket az MNT ösztöndíjasai. Idén rekordszámú hallgatóval kötnek szerződést. A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormány támogatásával immáron tizenkettedik éve hirdeti meg felsőoktatási ösztöndíjpályázatait.

Az ösztöndíjasok a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola dísztermében írták alá a Magyar Nemzeti Tanáccsal kötött ösztöndíjszerződéseiket. Mint mondják, nagy anyagi terhet vesz le a vállukról ez a támogatás.

Nerić Tijana, elsőéves hallgató: „Mindenképp fontos az anyagi szempontból, viszont azt gondolom, hogy ösztönöz is arra, hogy a tanulmányaimban továbbra is sikeres legyek."
 

Lajkó Flórián több éven át a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjasa volt. Idén demonstrátorként kapja a támogatást. „Jelenleg kettő elsőéves orvostanhallgatóm van. Az én feladatom az általam megélt tapasztalatoknak, az információknak az átadása az elsőéveseknek, amellyel könnyebbé tudom tenni az előrehaladásukat és úgymond gördülékenyebbé teszem nekik a tanulásukat."
 

A Magyar Nemzeti Tanács az első körben 312 ösztöndíjat ítélt oda hallgatóknak, illetve 71 demonstrátor számára. A támogatás összege havi 90 és 150 euró dinár ellenértéke.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „A Magyar Nemzeti Tanács Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Alapnak köszönhetően tizenkettedik alkalommal hirdette meg az ösztöndíjpályázatait, amelynek egyértelműen az a célja, hogy arra ösztönözzük a fiatalokat, hogy a középiskola befejeztével tanuljanak tovább és, hogy az itthoni továbbtanulást válasszák minél nagyobb számban. Hisszük és gondoljuk azt, hogy a magyar közösség megmaradásának záloga a képzett, a tudás, a tudomány és a kultúra iránt elkötelezett értelmiség, illetve fiatal értelmiség."
 

Az eseményen jelen volt mások mellett Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Vicsek Annamária oktatási államtitkár és Kern Imre, Szabadka alpolgármestere.

Pannon RTV