Átadták a Magyar Összefogás választási listáját | Magyar összefogás Skip to main content
Átadták a Magyar Összefogás választási listáját

Átadták a Magyar Összefogás választási listáját

Ma délután Belgrádban átadták a VMSZ által támogatott Magyar Összefogás választási listáját. Az összegyűjtött nyilatkozatokat és a listát a polgári csoportosulás nevében Újhelyi Ákos nyújtotta át a Köztársasági Választási Bizottságnak. Ezzel a november 4-én megszervezésre kerülő nemzeti tanácsi választásokra a második, a Magyar Nemzeti Tanács megválasztásához viszont az első lista érkezett meg a választási bizottsághoz.

– Örömmel szeretném bejelenteni, hogy a nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás a Köztársasági Választási Bizottságnak átadta a listáját és azokat a támogató nyilatkozatokat, amelyeket az elmúlt napokban sikerült összegyűjteni. Nagyon rövid idő, egy nap leforgása alatt a listánkat több mint 4200 személy támogatta aláírásával – nyilatkozta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a lista átadását követően a Köztársasági Képviselőházban. Hozzátette: – Ebből az alkalomból szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik nyilatkozatukkal támogatták a listánkat és természetesen azoknak is, akik felelősséget vállaltak, hogy a jövőben, az elkövetkező időszakban a vajdasági magyarságnak, a magyar közösségnek a legfontosabb ügyeiben segítői, támogatói, képviselői legyenek – mondta.

Habár a Magyar Összefogás listájának átadására olyanok kísérték el, akik szintén szerepelnek a listán, Hajnal Jenő egyelőre nem kívánt a listáról beszélni, mint elmondta, miután a Köztársasági Választási Bizottság átvizsgálja a támogató nyilatkozatokat és meghirdeti a listát, a Magyar Összefogás tart majd egy sajtótájékoztatót. Annyit azonban megtudtunk, hogy teljes listával indulnak a választásokon, vagyis  a Magyar Összefogás listáján 35 név szerepel.

Elmondta ugyanakkor, hogy a megkezdett munkát szeretnék az elkövetkező időszakban folytatni.

– Egy ilyen ünnepélyes pillanatban arról kell beszámolni, hogy az elmúlt négy évben elkezdődött egy olyan munka, amit folytatni szeretnénk. A lista vezetőjeként hálával tartozom azért, hogy ezt a bizalmat megkaptam. Szeretném, ha az elkövetkező négy évben olyan nemzeti tanácsunk lenne, ami ezért a közösségért, a délvidéki magyarságért tenni akar, és felelősséget tud vállalni – mondta az MNT jelenlegi elnöke.

Kérdésünkre, hogy mivel a folytonosság szükségességét emelte ki, illetve a lista vezetőjeként indul a nemzeti tanácsi választásokon, ha a Magyar Összefogás adja majd többségében az MNT-t, vállalja-e az elnöki tisztséget az elkövetkező mandátumban is, így válaszolt:

– Most listavezető vagyok. A Magyar Nemzeti Tanács elnökét a nemzeti tanács fogja megválasztani titkos szavazással.

Magyar Szó, mh

2018. augusztus 24.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője