Átölel a múlt, hogy utat mutasson a jövőbe | Magyar összefogás Skip to main content
Átölel a múlt, hogy utat mutasson a jövőbe

Átölel a múlt, hogy utat mutasson a jövőbe

A Törökkanizsáért Egyesület vasárnap délután XI. alkalommal tartotta meg a Firigyháziak találkozóját a Szent Mihály-napi búcsú alkalmából a Ricze Emlékház udvarában. Az emlékház minden nap hatalmasra tárja a kapuit és meleg szívvel hazavárja a közösség tagjait. Az esemény az ünnepi szentmisével kezdődött, amely rendhagyónak számított, hiszen Bécsből érkeztek haza a falubeliek, akik úgy döntöttek, hogy ezen a találkozón keresztelik meg gyereküket. A mise után megemlékeztek azokról, akik gazdag örökséget hagytak a falura és lakosságára és megkoszorúzták Kuppis József emlékhelyét. Újhelyi Nándor szervező nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt az ünnepi szentmise után.

Köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, hogy bárhol is élünk a nagyvilágban, a szülőhely illata, a szép magyar szó csengése mindig visszahúz és megtart bennünket.

– Minden szeptember utolsó vasárnapján tartjuk meg ezt a találkozót, hiszen akkor van a Szent Mihály-napi búcsú a faluban. Időközben ez a rendezvény kinőtte önmagát és nemcsak az innen elszármazottak látogatnak ki ide, hanem mindazok, akik kedvelik az ilyen családi eseményeket. Az idén motoros felvonulással is bővült a program a gyerekek legnagyobb örömére. A kiállítás, amely a Ricze Emlékházban kapott helyet a Keresztelők két évtizede címet viseli, hiszen húsz évvel ezelőtt Bogdán atya idejében lett az első szabadtéri szentmise és keresztelő is megtartva. Megtisztelő számunkra, hogy egykori plébánosunk személyesen is el tudott jönni, akit a közösségi munkája miatt kitüntettünk a Firigyháziak tiszteletbeli tagja címmel. Gazdag művelődési műsorral kedveskedtünk a jelenlévőknek, fellépett a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület két szakcsoportja, az oroszlámosi Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület Pántlika néptánccsoport tagjai, akik somogyi táncokat mutattak be. A tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület vendégszerepelt, valamint Csókáról is érkeztek vendégek, akik verset mondtak, az ünnepséget a Sarkanytú Tamburazenekar koncertje zárta. Egy közösséget építő rendezvényről beszélünk, hiszen rengeteg ember dolgozott azon, hogy létrejöhessen ez az egész. Nagyon sokan önkéntesen jelentkeztek, vagy főztek valamit, esetleg hoztak egy régi fényképet, adományokat adtak, tehát mindenki a maga módján kivette a részét ebből a sikertörténetből. A legfontosabb az, hogy találkozási lehetőségeket tudjunk teremteni és, hogy ezeket a nehéz időket egymást támogatva át tudjuk vészelni – fogalmazott a szervező.

A búcsúra és a művelődési műsorra sok jelenlegi és egykori falubeli volt kíváncsi, valamint ingyenes szervezett busz is indult Törökkanizsáról.

Ugri Lajos törökkanizsai lakos már sokszor részt vett a találkozón, hiszen felesége firigyházi, ezért amikor csak teheti, hazalátogat a búcsúra.
– 27 éves koromban nősültem, úgymond be a faluba, de utána rögtön Németországa költöztem, majd egy évvel később a feleségem is követett és azóta ott élünk a gyerekeimmel és az unokáimmal. Sajnos az egészségi állapotom már nem engedi meg, hogy sűrűn hazautazzak, de amikor csak tehetem akkor jövök. A találkozón már nagyon rég voltam, viszont nyáron meglátogattuk a falut. Szeretek ide hazatérni, nagyon jó érzés – mondta Ugri Lajos.


Rice Károly Magyarkanizsáról érkezett a találkozóra, de vérbeli Firigyházi, hiszen ott született.
– A nővéremmel minden évben eljövünk ide, az őseink hazavárnak bennünket. Nagyon jó hazatérni és a régi ismerősökkel találkozni. Ma például összefutottam olyannal, akit legalább 30 éve nem is láttam. Dicséretes ahogy ezt a rendezvényt megszervezték, minden nagyon szép és biztos, hogy jövőre is jönni fogok. 1975-ben költöztem Firigyházáról Szabadkára munka miatt, majd onnan Magyarkanizsára, de a szívem részben mindig visszahúz a faluba – mondta Rice Károly.

Kovács Magoldna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy minden évben jönnek a firigyházi találkozóra és búcsúra.

– A művelődési műsoron szoktunk fellépni, más más csoporttal és koreográfiával – mondta.
A programot támogatta Törökkanizsa önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Magyar Szó, HAT