Az eddigi eredményekről és a tervekről is szó esett a Magyar Összefogás nyugat-bácskai körútján | Magyar összefogás Skip to main content
Az eddigi eredményekről és a tervekről is szó esett a Magyar Összefogás nyugat-bácskai körútján

Az eddigi eredményekről és a tervekről is szó esett a Magyar Összefogás nyugat-bácskai körútján

 A fő desztinációk Bácskertes, Szilágyi, Gombos és Doroszló volt, ahol a helyi kultúregyesületet, az iskolát és a tűzoltó otthont tekintették meg.

Az eddig elért eredményekről, a közös munkáról, a sikeres beruházásokról és az elkövetkező tervekről esett szó a Magyar Összefogás nyugat-bácskai körútján.
 

Szilágyi egy apró falu a Nyugat-bácskai körzetben, amelynek kevesebb mint 300 magyar lakosa van. A település lakosainak száma egyre csökken, viszont az életkedv töretlen – hangsúlyozta Pásztor István a faluban tett látogatása során, ahol a helyi kultúrotthont és a tűzoltó társaságot látogatták meg. Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Attól függetlenül, hogy a lélekszám csökkenő tendenciát mutat és attól függetlenül, hogy csak két első osztályos van az idén, azt látjuk, hogy az életkedv az töretlen. Reménykedés az megmaradt, de itt is az bizonyosodott be, hogy ha mi feladjuk önmagunkat, ha elhagyjuk házainkat, településeinket, ha máshova járatjuk gyerekeinket, akkor a politika eszközeivel nem lehet a negatív folyamatokat megállítani.”
 

Gomboson a helyi iskolát tekintették meg. Az intézményben számos beruházás történt már, egyebek mellett megoldódott az iskola felfűtésének és plafon beázásának problémája, de szükség lenne a tornaterem padlózatának lecserélésére és a korszerűbb világítás bevezetése is. Blagojević Mária, igazgató, József Attila Általános Iskola, Gombos: „Ami égetőbb, az a tornaterem padlózatának lecserélése, itt szükség van tartományi pályázatra, mert azt községi, önkormányzati oldalról nem tudjuk fedezni, és a tervdokumentációk előkészítésére is szintén tartományi pályázat felé irányulunk, mivel le kellene cserélni a világítást, hogy valamilyen módon energiatakarékosságot tudjunk felmutatni, szükség van a led táblákra, led világításra.”
 

A Gombosi Önkéntes Tűzoltó Testület már 97 év éves múltra tekint vissza, a múzeumot pedig a testület 90. évfordulóján nyitották meg. Jelenleg mintegy hetven tagjuk van. Kovács Terzity Melinda, titkár, Önkéntes Tűzoltó Testület, Gombos: „Folyamatosan építjük és szépítjük az otthonunkat. Pár évvel ezelőtt a homlokzatot sikerült átmeszelni, az elnök úr megtekintette az új padlót, amit szintén sikerült kicserélni, teljesen felújítani. Új székeket tudtunk beszerezni, ahol a gyerekek kényelmesen tudnak tanulni és különböző rendezvényeken részt venni.”
 

A doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület több mint 100 tagot számlál, akik művészetekkel és hagyományőrzéssel foglalkoznak. A magyar pályázatán keresztül sikerült több felújítást elvégezni az egyesület udvarában. Csernicsek József, alelnök, Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, Doroszló: „Az udvarunkat betonoztuk ki, a kultúregyesület udvarát, ami az összeg nagyobb részét vitte, valamint egy vizes blokkot építettünk ki, azért mert régimódi volt már és nem lehetett használni, ahogy szerettük volna.”

Doroszlón a helyi Tűzoltó Egyesületet is megtekintették, amely jövőre ünnepli száz éves fennállását. Szintén a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács segítségével felújították a testület konyháját is.

Pannon RTV