Az éltető muzsika | Magyar összefogás Skip to main content
Az éltető muzsika

Az éltető muzsika

Az Ady Endre Művelődési Központ szervezésében 11. alkalommal tartottak őszi népzenei találkozót Bácskossuthfalván az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban a hétvégén. A hagyományápolás jegyében életre hívott, családias, egyben felhőtlen szórakozást nyújtó rendezvényen a szervezet elnök asszonya, Tímár Gabriella köszöntötte a megjelenteket, háláját fejezte ki Bácskossuthfalva helyi közösségének, illetve Topolya községnek, hogy támogatták a találkozó létrejöttét. Ezt követően Papp László, Bácskossuthfalva tanácselnöke szólt hallgatóságához, a népzene, a népdal és a közös barátkozás fontosságát méltatva.

Dr. Crnkovity Gábor, a Magyar Összefogás lista jelöltje a népi kultúra közösségformáló és összetartó erejét méltató szavai után felhívta a figyelmet a november 13-ai választásokra és azok tétjére. A rendezvényen a Rezeda asszonykórus, a Pacséri Magyar Dalkör, a bajmoki Búzavirág vegyes kórus, a topolyai Kaláris asszonykórus, a gunarasi Rozmaring asszonykórus és az óbecsei Dúdoló énekcsoport lépett közönség elé. Ez az alkalom lehetőséget adott rá, hogy a házigazda Rezeda asszonykórus bemutassa az újonnan varratott, fehér színű, Bocskai-jellegű kosztümjét. Ezzel kapcsolatban Tímár Gabriella elmondta, hogy a viselet helyben készült, a Csóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően.

– Az énekcsoportokhoz köthető szabályzat csak bizonyos fellépési alkalmakra irányoz elő népviseletet, egyébként népi jellegű egységes fellépőruhában is közönség elé állhatunk. Ezeknek a ruháknak az előkészítése, valamint a szállítása is egyszerűbb, mint az egyébként gyönyörű, de többrétegű alsószoknyából, több más ruhadarabból álló népviseleteknek. Ezúttal egy elegáns, Bocskai-stílusú, fehér kosztümmel gazdagodott a Rezeda ruhatára, ami a falubeli Katrinca népviselet-készítő textilműhelyünkben készült el rátermett varrónőink közreműködésével – tette hozzá az Ady elnök asszonya, aki elárulta, hogy a szervezet, illetve a Katrinca Textilműhely megajándékozta a Rezeda repertoárjának kiválasztásában, felkészülési alkalmaiban is nagy segítséget nyújtó Kisimre Szerda Annát, a topolyai Kodály Zoltán Művelődési Központ elnök asszonyát is egy ilyen viselettel, a település tanácselnökének, Papp Lászlónak pedig egy jász jellegű, pitykegombos mellényt nyújtottak át. A rendezvényen tiszteletét tette Fazekas Róbert, a helyi közösség alelnöke, Méhes Béla, a Vajdasági Magyar Szövetség tanácstagja is.

Magyar Szó, K.P.D.