„Az MNT az elkövetkező időszakban is kiemelt figyelmet fordít a magyar oktatásra és a művelődésre” | Magyar összefogás Skip to main content
„Az MNT az elkövetkező időszakban is kiemelt figyelmet fordít a magyar oktatásra és a művelődésre”

„Az MNT az elkövetkező időszakban is kiemelt figyelmet fordít a magyar oktatásra és a művelődésre”

 Kúlára látogatott a Magyar Összefogás listavezetője.

A Magyar Nemzeti Tanács az elkövetkező időszakban is kiemelt figyelmet fordít a magyar oktatásra és a művelődésre a közösség megmaradásának érdekében - mondta Kúlán Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője. Küldöttségével ellátogatott a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény Pitypang épületében működő magyar napközibe, valamint a helyi Népkör Magyar Művelődési Központba is.
 

18 társával Anna is a kúlai magyar napköziben játszik és tanul. És hogy mi mindent szeret itt csinálni? „Ragasztani meg rajzolni. Sok barátom van itt.”

Idén ősszel indult el vegyes csoportban a magyar napközi. Az 5-től 6 éves gyerekekhez 2-től 4 éves picik is csatlakoztak. Dér Jolánka, óvónő, Kúla: „Sajnos nálunk 25 kilométeres körzetben nincsen magyar csoport, mi vagyunk az egyedüliek. Ebbe a csoportba 19-en vannak beiratkozva, 2 évestől 6 évesig, tehát vegyes csoportról van szó.”

A szülők már nagyon régóta vártak erre a lehetőségre - mondta Valka Károly, Kúla alpolgármestere. Egy óvónőt is alkalmaztak, akinek 1 millió dináros bértámogatást biztosít az MNT. „Kúlán ilyen magyar csoport külön nem volt eddig, a 2-től 4 éves gyerekek általában vegyes vagy inkább szerb csoportokba jártak. Idén azonban sikerült, köszönve Hajnal Jenő elnök úrnak és az MNT-nek, hogy egy óvónéni fizetését támogatja, így sikerült megoldani ezt a csoportot.”
 

Kozma Lívia, a Magyar Összefogás jelöltje kúlaiként abban bízik, hogy lesz elegendő gyerek és megmaradnak a magyar nyelvű osztályok az általános iskolában is. „Több mint tíz éve a környező településeken, sőt Verbász községben is, nincs magyar nyelvű oktatás. Ezért arra összpontosítunk, én magam is jelöltként azon fogok dolgozni, hogy megmaradjanak ezek a támogatások, hogy a magyar nyelvű oktatás Kúlán maradjon, a Petőfi Brigád Általános Iskolában.”

A Magyar Nemzeti Tanács 3 és fél millió dinárral támogatta Kúlán az iskolabusz elindítását, illetve az óvodafejlesztésre is 5,8 millió dinárt biztosítottak. Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője elmondta, az MNT-nek továbbra is kiemelt prioritása lesz az oktatás fejlesztése a tömbben és a szórványban is. „Ebben a régióban egy iskolabusz program is működik, és az elmúlt időszakban a Népkörben is és a templom körül is komoly felújítások történtek, szintén a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül, illetve a magyar kormány támogatásával tudtak megvalósulni. A közösségünk megmaradása, megtartása szempontjából ezek a programok kiemelten fontosak, és nagyon örülünk annak, hogy ez a napközi igazolta létjogosultságát.”
 

Az MNT listavezetője továbbá arról is beszélt, hogy Verbászon a katolikus templom felújítását is támogatták 1,3 millió dinárral, illetve továbbá szakrális helyek restaurálására is jutott pénz. A Magyar Összefogás listavezetője küldöttségével a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központban annak vezetőségével, illetve a szakcsoportok képviselőivel tanácskozott. A Népkör felújítására 10,5 millió dinárt biztosítottak az MNT-n keresztül. Lennert Móger Tímea, jelölt, Magyar Összefogás: „Közösségileg nagyon sokat lehet tanulni a kúlai magyarságtól. Itt, ahogy most is egy asztalhoz ültek, ez jellemző rájuk egyébként is. Tehát ez az összefogás, együttműködési szándék és nyitottság.”

A Magyar Összefogás jelöltlistájának tagjai a kúlai látogatás alkalmával a művészeti szakcsoportok, művelődési egyesületek képviselőinek kérdéseire válaszoltak.

Pannon RTV