Az MNT és az ifjúság | Magyar összefogás Skip to main content
Az MNT és az ifjúság

Az MNT és az ifjúság

A fiatalokat szólították meg a Magyar Összefogás lista jelöltjei

 

A Magyar Nemzeti Tanács munkája és támogatásai a fiatalokat érintik a leginkább, hiszen az ösztöndíjprogram, valamint az Európa Kollégiumban való lakhatás őket célozza meg. Ebből kifolyólag az MNT és az ifjúság címmel tartottak fórumot vasárnap Óbecsén a Than Emlékházban, a VMSZ Ifjúsági Fórum szervezésében a Magyar Összefogás lista fiatal jelöltjei mutatkoztak be. A jelenlévőket Fehér Szabolcs, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke köszöntötte, és vitaindítójában az MNT néhány eredményéről számolt be, sőt jelen volt Kovács Elvira, a köztársasági parlament tagja, Ótott Róbert tartományi titkárhelyettes, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Alap igazgatóhelyettese és Fehér László, a VMSZ elnökségének tagja. A Magyar Összefogás lista jelöltjei közül Sárközi István, Erdődi Edvina, Györe Decsov Emese, Sóti Attila és Sutus Áron volt jelen.

Sárközi István elmondta, hogy jogászként és művelődésszervezőként tekint az előttük álló feladatokra.

– Az ifjúsághoz talán közelebb áll a művelődés és a művelődésszervezés. Az a tapasztalom, hogy azok a fiatalok és gyerekek, akik néptánccal, versmondással és színjátszással, valamint muzsikálással foglalkoznak, a későbbiekben jobban ragaszkodnak szülőföldjükhöz. Magyar hátterű és hasznos tevékenységnek lesznek a részei, és az iskolában, valamint a családban eltöltött időn kívül nagyon hasznosan tudják szabadidejüket tölteni.

Sutus Áron elmondása szerint az MNT-nek a család a legfontosabb, az ifjúság itt tartása, illetve, hogy megteremtse mindazokat a feltételeket, azokat a kereteket, amelyekben nemcsak az oktatásnak, a közművelődésnek, hanem az értékteremtő munkának a kiteljesedésére adott minden esély, együttműködve az önkormányzatokkal, a művelődési egyesületekkel és szervezetekkel. Elmondása szerint az ifjúságra kell építenie a Magyar Nemzeti Tanácsnak, ahogyan az elmúlt négy évben is volt, hiszen az MNT-nek megvannak az anyagi és főképp a humán erőforrásai arra, hogy ez a lendület megmaradjon.

Györe Decsov Emese a Magyar Nemzeti Tanács és az ifjúság kapcsolatát nagyon fontosnak tartja, hiszen neki is már huszonhat évesen abban a megtiszteltetésben volt része, hogy az MNT kulturális bizottságának a tagja lehetett.

– Itt már átláthattam, hogy miként dolgoznak az MNT-ben, milyen eseményeket tudnak támogatni. Pont ezért tartom nagyon fontosnak, hogy az ifjúságot nagyon közel hozzuk a nemzeti tanácshoz, az ifjúságnak vannak ugyanis igazán nagy tapasztalatai abban, hogy miként is működik maga a kultúra Vajdaság-szerte, hiszen a fiataljaink táncolnak, énekelnek és színjátszók a színpadon. Pont ezért kell a fiataloknak kivenniük a részüket akár az MNT támogatásában, akár tanácsadóként a működésében.

Magyar Szó, Ricz Róbert

 

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője