Az MNT közösségünk életében- Magyar Összefogás- Lakossági fórum | Magyar összefogás Skip to main content
Az MNT közösségünk életében- Magyar Összefogás- Lakossági fórum

Az MNT közösségünk életében- Magyar Összefogás- Lakossági fórum

Október 1- én Szilágyin, a József Attila Művelődési Egyesületben tartottak lakossági fórumot, Az MNT közösségünk életében címmel. Vendégként jelen volt mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője, továbbá két jelölt, De Negri Ibolya és Sárközi István. A Vajdasági Magyar Szövetség részéről az egybegyűltekhez szólt Pelt Ilona tartományi képviselő, Péter István, a VMSZ körzeti szervezetének alelnöke és Rizsányi Attila, a VMSZ helyi szervezetének elnöke.

Mgr. Hajnal Jenő az MNT fő, az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és a  nyelvhasználat területeit felölelő hatásköréről, az előző mandátumban elért eredményekről tájékoztatta a fórum hallgatóságát. Továbbá szó esett helyi problémákról, tervekről, arról milyen módon lehet segítségére az MNT a szilágyi egyesületeknek, szervezeteknek. Egyebek mellett említésre került, hogy a József Attila ME idén ünnepli hetven éves fennállását, illetve Szilágyi település jövőre 120 esztendős lesz.

-Amiben elsősorban segíteni tudunk, ezeknek a jubileumoknak a méltó megünneplése, de minden egyéb, a fő hatásköreinket érintő dologban is azon leszünk, hogy megerősítsük a szilágyi magyar közösséget. Azt a közösséget, amely már a múltban is számtalanszor bizonyította, hogy amikor arra van szükség, akkor erőn felül összefog, olyan csodákat valósít meg, mint például az Amatőr Színjátszók Találkozójának helyi megszervezése volt- hallottuk mgr. Hajnal Jenőtől.

De Negri Ibolya mérnök, középiskolai tanár, pedagógusegyesület vezető a   szilágyi gyökereire utalt vissza, felelevenítette azokat a helyi emlékeit, amelyek járható útvonalak lehetnek a jövő felé a közösség számára. Továbbá emlékeztetett a vajdasági magyar oktatási lehetőségek, Kárpát-medencei szintekhez mérten viszonyítva is rendkívüli előnyösségére, a támogatásokra, a felzárkóztató szerbnyelv tanfolyamokra, az újvidéki Európa Kollégium nyújtotta magas színvonalú elszállásolási lehetőségre, az MNT ösztöndíjprogramjaira, amelyekben több szilágyi fiatal is részesült.

Sárközi István is előremutató pozitív példákat vázolt fel a mindennapokból, rávilágított az MNT eddigi, folyamataiban elvégzett áldásos tevékenységére:

- Belegondol az ember, hogy mennyire nehéz és mostoha sors van a magyarság mögött. Az első világháborús évfordulóra reflektálva elmondhatjuk, most, jelenünkben nem fegyverrel kell megvívni a saját harcunkat, hanem ésszel és egy olyan Magyarország kormányával csapatban játszva, amely mondjuk, ki mindent megtesz értünk. Soha nem látott méretű óvodafejlesztés, hogy csak egy dolgot emeljek ki a nagyléptékű támogatási programok közül- mondta el a jogász, közösségszervező.

A fórumot követően lehetőség volt kérdésfeltevésre, kötetlen beszélgetésre a jelöltek és az érdeklődők között.

LMT

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője