Az összefogás és a munka ünnepe | Magyar összefogás Skip to main content
Az összefogás és a munka ünnepe

Az összefogás és a munka ünnepe

A hétvégén tartották meg az 54. Hajdújárási Szüreti Napok rendezvényt, amelyre a szervezők izgalmas programokkal, kiállítással, koncertekkel és finom ételekkel várták az érdeklődőket.
Az esemény ünnepélyes nyitórendezvényén az egybegyűlteket elsőként Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, a Magyar Összefogás listavezetője köszöntötte.
– A szüretet évszázados hagyományok övezik. A kemény munka mellett ilyenkor a finom falatokra, a zenére és a mulatságra próbálunk koncentrálni. Mi magyarok a himnuszunkba is belefoglaltuk mennyire fontos a szüret, ez az időszak a legszebb és a legfontosabb pillanatok közé tartozik. Hajdújárás egy igazi kertész közösség és mindenki példát vehet a hajdújárásiak szorgalmáról, összetartásáról – fogalmazott Fremond Árpád, majd arra kérte az egybegyűlteket, hogy továbbra is az összefogás jellemezze a közösséget a közelgő népszámlálás miatt. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy vallják meg magyarságukat, hovatartozásukat. Kiemelte, fontos, hogy a népszámlálás alatt is bebizonyosodjon, hogy a magyarság a legnépesebb kisebbség az országban.
Fremond Árpád az idei nyár aszályáról is szót ejtett. Mint mondta, a politikusoknak azt kell elérnie, hogy az ország felkészüljön az ilyen időszakokra. Hangsúlyozta, hogy a VMSZ politikája mindent megtesz annak érdekében, hogy létrejöjjön egy kárenyhítő alap, amiből a károsult termelők segítségre számíthatnak.
Sövény Rudolf, a városi képviselő-testület tagja is üdvözölte a közönséget, aki arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a Szüreti Napokat Nosziján Sándor tanító indította el.

– Összefogás és munka. Ha ez a két fogalom nincs meg, nincs siker, se eredmény se gyümölcs. Így volt ez régen is és most is. Ezen fogalmak mentén kell tevékenykednünk – mondta Sövény Rudolf.
A városi képviselő több, Hajdújáráson megvalósuló fejlesztést is megemlített.
– A vasútfejlesztés nagyon fontos, egyelőre a teherszállítás közlekedik, de reményeink szerint a személyszállítás is hamarosan megindul, ami nagy löketet ad majd a falunknak. Szükség van az összefogásra, a településen pedig még mindig laknak olyanok, akik úgy érzik, hogy a közösségért tenni kell. A hajdújárási műfüves focipályára nem kis összeget biztosítottak a helyi vállalkozók, családos emberek, akik fontosnak érezték, hogy adjanak a közösségnek – részletezte Sövény Rudolf.
A megnyitón többek között jelen volt Kabók Erika, a Magyar Összefogás lista jelöltje és Kern Imre, Szabadka alpolgármestere is.
A köszöntőket gyümölcsszentelő szentmise követte, majd megnyitották a terménykiállítást, melyre a helyi termelők a legszebb zöldség- és gyümölcsféléiket állították ki. A jelenlévőknek csöregefánkkal kedveskedtek a szervezők. A rendezvényen egész napos kirakodóvásár várta a látogatókat, a gyerekek pedig ingyen játszhattak a légvárban. Szombaton több labdarúgótornát szerveztek a településen, az esős időjárás miatt azonban elmaradt motorosfelvonulás. Vasárnap szentmisét tartottak a Keresztelő Szent János-templomban és köszöntötték az elmúlt egy évben született csecsemőket és szüleiket.

Magyar Szó, vas