Az óvodák megalapozhatják gyermekeink jövőjét | Magyar összefogás Skip to main content
Az óvodák megalapozhatják gyermekeink jövőjét

Az óvodák megalapozhatják gyermekeink jövőjét

Óvodákat újítottak fel Ürményházán, Udvarszálláson és Székelykevén a magyar kormány támogatásával.

Az épületek tatarozása, a mosdóhelyiségek rendezése mellett játszósarkot és EU-konform játszóteret alakítottak ki mindhárom településen.

Ürményházán néhány hónap alatt újult meg a zichyfalvi Boldog Gyermekkor Iskoláskor Előtti Intézmény kihelyezett tagozata az iskolaépülettel együtt. 

Lea Skumpija, igazgató, Boldog Gyermekkor Iskoláskor Előtti Intézmény, Zichyfalva: „Ez az épület nem lett felújítva majdnem 40 éve, tehát amióta megnyílt. A magyar kormány 25 ezer eurós támogatása mellett a Magyar Nemzeti Tanács különböző játékszereket, kellékeket, eszközöket, didaktikus anyagot adományozott a szobába, ahol a gyerekek tartózkodnak.”

 

Udvarszálláson a közösségi ház épületének felújítását támogatta a magyar kormány, amely művelődési otthon, iskola és óvoda is egyben.

Horváth Gizella, elnök, Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, Udvarszállás: „Ez nagyban segíti a munkánkkat és a tanító néni munkáját is, mert az udvarszállási iskolának is csak egy terme van, télen még az a tornaterem is, a tanulószoba, a minden.”

 

A székelykevei színmagyar pedagógiai intézmény egy új óvodai helyiséggel bővült, ahol napköziben fogadják a legkisebbeket. 

Salamon Géza, igazgató, Žarko Zrenjanin Általános Iskola, Székelykeve: „Tegnaptól van óvónénink, és ezzel visszahoztuk a mosolyt a szülők és a gyerekek arcára, mert mindenki el volt keseredve, hogy itt a szép óvoda és nincs óvónénink.”

A dél-bánáti iskoláskor előtti intézményekben a magyar kormány támogatását a Magyar Nemzeti Tanács közvetítésével használták fel. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács, Szabadka: „Hat ilyen szórvány-óvodaközpontot sikerült a legnehezebb körülmények között élő magyarok körében kialakítani, és abban bízunk, hogy ezek az óvodák egy új jövőt, gyermekeink jövőjét tudják megalapozni és ezeknek a közösségeknek a jövőjét is.”

A dél-bánáti óvodaavatások azért fontosak, mert így megmarad a magyar szó és a magyar kultúra a szórványban - jelentette ki Grezsa István, magyarországi miniszteri biztos.

Grezsa István, miniszteri biztos, Magyarország: „A legutolsó szórványban élő emberre is számítunk, hiszen az fogja megnyerni a kárpát-medencei jövőt, aki egy közösségbe tudja szervezni önmagát, és nekünk ma, magyaroknak a XXI. században semmi akadályunk sincs ebben a tekintetben, hogy egy nemzeti közösségbe tudjuk szervezni határoktól függetlenül a Kárpát-medencéből valamennyi magyart.”

A miniszteri biztos kiemelte, hogy ma már nem a határok fontosak, hanem felülírják a történelmi bizalmatlanságot a bizalomra épülő együttműködések.

Pannon RTV

 

 

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője