A bánáti elsősök is örülhettek a Rákóczi-ösztöndíjnak | Magyar összefogás Skip to main content
A bánáti elsősök is örülhettek a Rákóczi-ösztöndíjnak

A bánáti elsősök is örülhettek a Rákóczi-ösztöndíjnak

A magyarországi Rákóczi Szövetség az idén is beiskolázási csomagot és tízezer forintos egyszeri pénzbeli támogatást ajánlott fel a Kárpát-medencei magyar elsős kisdiákok számára.

A bánáti településeken alkalmi műsorok keretében ma megkezdődött az ösztöndíjak kiosztása.

A szerbittabéi Miloš Crnjanski Általános Iskolában jelenleg 77 diák tanul magyar nyelven.

Fülöp Jasmina, tanárnő, Miloš Crnjanski Á.I., Szerbittabé: „Abból nyolc diák elsős. Sajnos a szám nem nagy, de sikerült megtartani ezt a kis létszámot. Nem csökken, nagy örömünkre.”

A magyarittabéi magyar családok nagy többsége magyar osztályba íratja gyermekét.

Sípos Rózsika, szülő, Magyarittabé: „Kevesebben vagyunk magyarok, de azért ez nekünk sokat jelent, hogy magyar iskolába írathattuk a kislányt, és persze a többi szülőnek is ugyanolyan fontos támogatás. Ez példa is a többi szülőnek, hogy gondolják meg, hogy jobb lenne a magyar iskolába íratni a gyereket.”

Magyarcsernyén a helyi közösség épületében az elsősök műsora keretében osztották ki az ösztöndíjat.

Lőrik Dóra, szülő, Magyarcsernye: „Kislányom első osztályba jár. Jelenleg a magyarcsernyei iskolába négy elsős tanuló jár, a tóbai iskolában egy magyar nyelven tanuló diák van. Ez a jelenlegi segély, támogatás nagy jelentőséggel bír számunkra.”

Tordán az elmúlt években tíz körül állandósult az elsősöknek a száma. Most is annyian vannak. Idén van egy elsős a szomszédos faluból is.

Kovács Zsuzsanna, tagozatvezető, Ady Endre Á.I., Torda: „A tíz kisdiákból kilenc tordai és egy kisdiákunk a tőlünk kilenc kilométerre levő Törzsudvarnokról utazik hozzánk. Ő ott magyar előkészítő csoportba járt, de mivel náluk nincs magyar nyelvű általános iskola, ezért a szülők vállalták az utazás nehézségeit, és ide jár a gyermekük iskolába.”

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács immár ötödik éve közösen szervezi meg a beiskolázási csomagok és az ösztöndíjak kiosztását.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „Ebben az évben húsz önkormányzat 39 települését érinti. Szám szerint valamivel több mint háromszáz ösztöndíjat fogunk kiosztani. Nagyon fontos, hogy a Rákóczi Szövetség a Magyar Nemzeti Tanács mellé állt, abban a törekvésében, hogy az anyanyelvű oktatást népszerűsítse. Hogy felhívjuk a figyelmét a szülőknek arra, hogy mennyire fontos, hogy gyermekeiket magyar nyelvű, anyanyelvű oktatásban részesítsék.”

A magyarországi Rákóczi Szövetség 2004-ben Felvidéken indította útjára beiskolázási programját.

Csáky Csongor, elnök, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „Ha itt szétnézünk, a délvidéki végeken, itt is azt látjuk, hogy egyre kevesebb olyan családdal lehet találkozni, aki magyar létére nem magyar iskolát választana. És mi ezt tartjuk nagy értéknek, hogy ahol magyarul beszélnek a családban, ahol beszéli a magyar nyelvet a kisgyermek, azt magyar iskolába írassák.”

A nap folyamán a torontálvásárhelyi, ürményházi, udvarszállási és a székelykevei magyar elsősök is elkapták az ösztöndíjat.

Pannon RTV

 

 

 

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője