A bánáti közeg kulturális és művelődési élete kincseket rejt | Magyar összefogás Skip to main content
A bánáti közeg kulturális és művelődési élete kincseket rejt

A bánáti közeg kulturális és művelődési élete kincseket rejt

 A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából alapjaiban tudott fejlődni és tovább építkezni a kulturális és művelődési élet Csóka községben is. Ennek apropóján tett látogatást Fremond Árpád a Magyar Összefogás listavezetője Padén, Feketetón és Csókán.
 

A pár száz lakost számláló Feketetón a helyi Csipet Csapat Művelődési Egyesület dolgozik az aktív közösségi élet megmaradásán. Különböző rendezvényeiket és műhelymunkáikat immár saját székházukban tudják megvalósítani, felkarolva a maroknyi helyi magyarságot.

Ábrahám Ildikó, elnök, Csipet Csapat Művelődési Egyesület, Feketetó: „Az egyesület 4 évvel ezelőtt jött létre, de előtte egy baráti társaságként indult több mint 7-8 éve. 7 személlyel alakultunk meg, azóta már 22-en vagyunk, tehát gyarapodtunk. Elég gyorsan is haladunk ahhoz képest, hogy ilyen fiatal egyesület vagyunk.”
 

A magyar művelődési hagyományok iránt fogékony csapat további tervei között szerepel, hogy egybenyitott térrel bővítsék otthonukat. A bánáti közeg kulturális élete kincseket rejt, ezek megmaradását szavatolnunk kell - mondta Oláh Ibolya, a Magyar Összefogás jelöltje.
Szink: Oláj Ibolya, jelölt, Magyar Összefogás

„A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség, mint eddig, ezután is nagy segítséget fog nyújtani, azoknak a szervezeteknek, ahol ilyen szépen működik a hagyományápolás. Ezt mindenképpen meg kell tartani, hiszen a közös akarat, az összefogás az létfontosságú.”
 

A padéi Kolping-ház is jelentős beruházás által vált a falu egyik központi kulturális találkozóhelyévé, ahogyan a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör székháza is.

Komáromi Róbert, elnök, Takáts Rafael Magyar Kultúrkör, Padé: „A Nemzeti Tanácsnak köszönhetően Padéra, legfőképpen pedig ide a Kultúrkörbe rengeteg befektetés jött, ami nemcsak az építkezésen látszódik, hanem magán a szakköröknek a kinézetén, azaz a viseletek, hangszerek, csoportok bővítése. Büszke vagyok erre és az egész padéi magyarság is büszke lehet.”
 

A térségünket egyedivé tevő bánáti magyar kulturális és művelődési élet jövője is azon az összefogáson múlik, amelyet mi magyarok bizonyítani tudunk most vasárnap a nemzeti tanácsi választás alkalmával - szögezte le beszédében Fremond Árpád a Magyar Összefogás listavezetője.

„Itt Csóka községben oda kell figyelnünk Padér és Hódegyházára, Tiszaszentmiklóson volt egy óriási fejlesztés, egy nagy beruházás a Piros Tulipán megkapta székházát. Csókára is oda kell figyelni, valamint Egyházaskérre és Kanizsamonostorra is. Egy olyan erős magyar közösség van itt Csóka községben, Bánátban, amelyre külön figyelmet kell fordítani a jövőben is.”
 

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában tartott kerekasztal beszélgetés alkalmával az is kiderült, hogy mindenki érti és érzi a vasárnapi választás fontosságát.

Pannon RTV