Beköltöztek az elsősök az Európa Kollégiumba | Magyar összefogás Skip to main content
Beköltöztek az elsősök az Európa Kollégiumba

Beköltöztek az elsősök az Európa Kollégiumba

82 elsőéves egyetemista költözött ma be az újvidéki Európa Kollégiumba. A gólyákat ünnepélyes tanévnyitóval fogadták.

Az eseményen mások mellett Vicsek Annamária, oktatási államtitkár, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, valamint Rafajlovics Hajnalka, Magyarország belgrádi nagykövetségének kulturális attaséja is részt vett.

 

A magyarkanizsai Rózsa Viola az újvidéki Bölcsészettudományi Karon folytatja tanulmányait, magyar nyelv és irodalom szakon. Izgatottan várta, hogy beköltözhessen kollégiumi szobájába. „Nagyon gyönyörű. A többi kollégiumokhoz képest itt egy szobában ketten vagyunk, külön fürdőszobával. Szinte olyan, mint egy kis garzonlakás. Úgy gondolom, nagyon megfelel mindenkinek.”

Viola édesapja szerint a lánya jó helyen, jó kezekben lesz az Európa Kollégiumban.
Rózsa Zsolt, Magyarkanizsa: „Én első pillantásra el voltam ragadtatva az egésszel. Még soha nem jártam itt. Amikor bejöttünk, már magának az épületnek van egy ilyen vonzása. A szobák, a közös helyiségek és minden. Szerintem ez egy gyönyörű, szép hely.”

 

A kollégiumban az idei iskolaévtől némi újításokkal folytatódnak a szakkollégiumi képzések. Egyebek mellett személyiségfejlesztő program is indul majd a diákok számára.

Snejder-Sára Ildikó, igazgató, Európa Kollégium: „Újításnak számít az is, hogy egy számítógépes rendszert vezetünk be, amelyen keresztül fogjuk a szakkollégiumi programunkat vezetni. Ez azt jelenti, hogy a kollégisták ezen a programon keresztül tudnak jelentkezni a kollégium által szervezett eseményekre, rendezvényekre.”

 

Az Európa Kollégium működését a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével a magyar kormány támogatja.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Nagyon nagy öröm számunkra, hogy ebben az évben többen jelentkeztek a szórványtelepülésekről, ami azt igazolja vissza, hogy nagyon fontos az a harc, amelyet vívunk egy-egy évben a kis létszámú tagozatok megmaradásáért mint az általános mint pedig a középiskolák vonatkozásában.”

Az Európa Kollégium amellett hogy helyet biztosít a diákok számára, arra is megpróbálja megtanítani a fiatalokat, mennyire fontos a közösségépítés – emelte ki a tanévnyitón Dudás Attila, egyetemi tanár. A Magyar Összefogás lista jelöltje hangsúlyozta: „Tehát olyan közösségi programokat szervez, amelyeken a hallgatóknak részt kell venni és ezáltal kapcsolati tőkéjüket is fejlesztik, kapcsolatrendszert alakítanak ki.”

Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője idén is részt vett a tanévnyitón. Köszöntőbeszédében Szent-Györgyi Albert szavait idézve szólt az egybegyűltekhez. „Amilyen a ma iskolája, olyan lesz a jövő. Hát azt gondolom, hogy a délvidéki magyaroknak ennél szebb jövője nem lehetne és ez az intézmény maga is ezt a szép jövőt szimbolizálja. A magyar kormány a továbbiakban is pontosan e célok által vezérelve segíti a diákotthon működését, biztosítja a felsőoktatási ösztöndíjprogramnak az anyagi alapjait.”

Október folyamán a Magyar Nemzeti Tanács a második pályázati felhívást is megjelenteti majd. Akkor felsőbb éves egyetemisták is jelentkezhetnek a kollégiumi helyekre.

Pannon RTV

 

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője