Beruházások Gunarason | Magyar összefogás Skip to main content
Beruházások Gunarason

Beruházások Gunarason

 Felújítják a gunarasi általános iskolát, a helyi közösség épülete is teljesen megújult. A beruházásokat ma megtekintették a Magyar Összefogás listájának jelöltjei és a topolyai önkormányzat képviselői.

A külső és a belső falak, tantermek, folyosók mennyezetének felújítása zajlik jelenleg a gunarasi általános iskolában, 3 millió dináros tartományi támogatással. Nemrégiben a tornaterem is teljes egészében megújult.

Csikós Hermina, igazgató, Dózsa György Á. I., Gunaras: „Az utolsó fázist a Magyar Nemzeti Tanács segítségével tudtuk felújítani. Ez a fűtés volt, a tornateremben lévő radiátorokat újították fel, és most jó melegben tudnak a gyerekeink tornázni, nem kell tovább fagyoskodniuk.”
 

Az oktatási intézménybe száz gyerek jár, nemcsak Gunarasról, hanem a környező kis falvakból is. Kizárólag magyar nyelven zajlik az oktatás.

Crnkovity Gábor, jelölt, Magyar Összefogás: „Topolya községben az egyik, a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt iskola a gunarasi is, ahogy a zentagunarasi és a bácskossuthfalvi iskola. Ezek a kiemelt intézmények azért fontosak, mert itt magyar nyelvű oktatás folyik kizárólag. Létszámilag aránylag nem túl nagy intézmények, de nagyon fontosak, a gunarasi iskola is összefog itt néhány települést, igazából egy bázist képez és nagyon fontos, hogy megerősödjön és szépen tudjon működni.”
 

A magyar kormány és a helyi közösség támogatásával megújult a gunarasi helyi közösség épülete, a 3 millió dináros beruházásnak köszönve többek között a fűtést is hatékonyabbá tették, energia szempontjából.

Kovács Viktor, tanácsadó, Gunaras HK: „Ebben benne van a nyílászárók kicserélése, a külső vakolatok felújítása, átmeszelése, a tető rendbetétele, mert volt több helyen, ahol beázott ,és létfontosságú volt, hogy ezeket kijavítsuk, illetve belső szerkezeti átalakítások is történtek.”
 

A helyi közösség épületében tanácsterem, a gazdakör és falugazdász iroda és a titkári iroda működik.

Fremond Árpád, listavezető, Magyar Összefogás: „Egyrészt pályázatokból, másrészt saját forrásból költöttek itt a helyi közösség megújítására. A falugazdász iroda is kapott egy kis helyiséget. Fontos, hogy itt mezőgazdasággal foglalkoznak az emberek, fontos, hogy az ő számukra is legyen állandó tanácsadás, kis segítség. A gunarasi helyi közösség tesz azért, hogy méltón képviselje az itt élő embereket.”
 

Gunarason a nem végleges népszámlálási adatok szerint 1040-en élnek, közülük 1035-en vallották magukat magyar nemzetiségűnek.

Pannon RTV