Elkezdődött a listaállítás | Magyar összefogás Skip to main content
Elkezdődött a listaállítás

Elkezdődött a listaállítás

A Magyar Összefogás ma adja át választási listáját a nemzeti tanácsi választásra – Egyetlen nap alatt összegyűjtötték a támogató aláírásokat
 

Egyetlen nap alatt sikerült a VMSZ által támogatott Magyar Összefogás listájához megszerezni a listaállításhoz szükséges aláírásokat. Tegnap Vajdaság 29 településén gyűjtötték a november 4-i nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás listájához az aláírásokat. Ma 14 órakor adják át a Magyar Összefogás listáját a Köztársasági Választási Bizottságnak.

A 35 fős Magyar Nemzeti Tanács tagjait közvetlen választások útján választják meg. 2014-ben a nemzeti tanácsi választásokon négy választási lista indult. Az idei választásokon való részvételét eddig csak a Vajdasági Magyar Szövetség támogatását bíró Magyar Összefogás lista jelezte, amely tegnap Vajdaság-szerte gyűjtötte a listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.

Szabadkán a VMSZ irodájában 9 és 19 óra között írhatták alá a polgárok a támogatói nyilatkozatokat. Információink szerint a Magyar Összefogás teljes listával indul a választásokon, listavezetőjük Hajnal Jenő, az MNT jelenlegi elnöke.

Horvát Tímea, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke elmondta, hogy a Magyar Összefogás 2014-ben több mint 3500 támogatói aláírást gyűjtött össze, és reményeik szerint ezt a számot ezúttal is sikerül elérni.

– Reggel mindössze egy óra leforgása alatt több mint kétszáz támogatói aláírást sikerült összegyűjtenünk. Ez azt bizonyítja, hogy azok a vélasztópolgárok, akik szerepelnek a magyar választói névjegyzékben, és akik élhetnek szavazati jogukkal, fontosnak tartották, hogy ezt a listát támogassák aláírásukkal. Ennek az az üzenete, hogy azokban a projektumokban gondolkodnak, amelyeket elkezdtünk, amelyek sikeresek voltak, és támogatják e projektumok további megvalósítását. A Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi négyéves tevékenységére vonatkozóan rengeteg sikertörténetet tudnánk felsorolni – folytatta a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke.

– Gondoljunk csak az újvidéki Európa Kollégiumra, az ösztöndíj- és a beiskoláztatási programra vagy a kultúra területén elért eredményekre. A civil szervezetek támogatásával számos pozitív lépést tudtunk eszközölni. Nemcsak a tömbben, hanem a falvakban és a szórványban is művelődési házakat sikerült renoválni és tovább működtetni. Úgy gondolom, hogy mindezek mellett a nyelvhasználat és a tájékoztatás területén is sikereket tudtunk elérni. A megkezdett projektumokat az elkövetkező időszakban folytatjuk. A Magyar Nemzeti Tanácson belül számunkra a legfontosabb cél természetesen a vajdasági magyar közösség érdekképviselete – nyilatkozta Horvát Tímea.

A Köztársasági Választási Bizottság honlapján található adatok alapján a nemzeti tanácsi választásokon csak olyan listák szerepelhetnek, amelyeknek sikerül összegyűjteniük a megfelelő számú támogatói aláírást. A listaállításhoz a külön választói névjegyzékben szereplő választópolgárok legalább egy százalékának kell aláírásával támogatni a listát. A magyar nemzeti közösség esetében, amelynek külön választói névjegyzékében megközelítőleg 130 000 polgár szerepel, ez 1298 aláírást jelent. A törvények értelmében a nemzeti tanácsi választásokon induló listáknak legalább annyi jelöltet kell állítaniuk, ami megfelel a teljes nemzeti tanács létszáma 30 százalékának. A magyar kisebbség esetében ez legalább 11 főt jelent. Ugyanakkor fontos kritérium az is, hogy a listán szereplő személyek közül minden harmadiknak a listán alulreprezentált nem képviselőjének kell lennie.

A választási listákat a támogatói aláírásokkal együtt október 19-éig, tehát a választásokat megelőző 15. napig kell átadni a Köztársasági Választási Bizottságnak.

Szerbiában jelenleg 22 nemzeti tanácsot tartanak nyilván. A 22 nemzeti tanács közül 18 esetében, így a magyar nemzeti kisebbség esetében is, a nemzeti tanácsok tagjait közvetlen választások útján választják meg. E választásokra november 4-én kerül sor. A külön választói névjegyzékben szereplő magyar nemzetiségű polgárok 7 és 20 óra között járulhatnak a szavazóurnák elé.

Itt jegyezzük meg, hogy a nemzeti tanácsi választásokon való részvétel alapfeltétele, hogy az adott állampolgár szerepeljen a külön választói névjegyzékben. Ezek frissítését a polgár lakóhelye szerinti illetékes helyi önkormányzat és az államigazgatási minisztérium végzi.

Magyar Szó, B.em

2018. augusztus 24.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője