Első kézből az ösztöndíjakról | Magyar összefogás Skip to main content
Első kézből az ösztöndíjakról

Első kézből az ösztöndíjakról

A november negyedikei nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás lista kampányrendezvényeinek sorát kedden Szabadkán folytatta, ahol ezúttal családlátogatást szerveztek, amelyen több jelölt is képviseltette magát. Csikós Krisztina, Kálló Béla és dr. Dudás Attila három egyetemistát és családját látogatott meg abból a célból, hogy első kézből szerezzenek információt arról, hogy a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramja mit jelent a fiataloknak.

A jelöltek első útja a Boros családhoz vezetett, ahol Boros Orsolya, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar mesterszakos hallgatója fogadta őket. Orsolya az egyetem első éve óta részesül az MNT felsőoktatási ösztöndíjában, és ennek számos pozitív oldaláról számolt be:

 

– Az ösztöndíj nekem felelősséget és önállósodást adott, lehetőséget arra, hogy megtapasztaljam, hogy milyen az, amikor egy ember saját keresettel rendelkezik, és hogy megtanuljam, hogyan lehet beosztani. Az ösztöndíj egy nagy támogatást jelent az egyetemi tanulás szempontjából, ugyanakkor egyéb igények kielégítésére is kiválóan alkalmas. A nálam fiatalabbakat csak bátorítani tudom, hogy pályázzanak az MNT ösztöndíjára, hisz habár vannak feltételek, amelyeket teljesíteni kell, azok egyáltalán nem szigorúak, és nagy segítséget jelent nemcsak a hallgatónak, hanem a családjának is – fogalmazott Boros Orsolya.

A jelöltekkel való beszélgetés során a legnagyobb hangsúly az oktatáson volt, az ösztöndíjak mellett szóba került többek között az Európa Kollégium, a szerb nyelvi felzárkóztató képzés és az itthon tanulás előnyei is.

Kálló Béla újságírói kérdésre elmondta:

– Nagyon fontosnak tartom, hogy első kézből megismerjük a problémákat, amikről azután intézményes formában beszélhetünk, és tanulva a hibáinkból, fejleszteni tudjuk a dolgokat. Fontos, hogy az élménybeszámolókból történjen a megismerés, és engem a pozitív beszámolók közben is az érdekel, hogy min lehetne még javítani. Ugyanakkor nemcsak az ösztöndíjasokat, hanem a szüleiket is megszólaltatjuk, akikre ha nem is direkt, de indirekt módon hat a támogatás – fogalmazott Kálló.

A jelöltek következő útja a Rózsa családhoz vezetett, ahol Rózsa Fióna és nővére, Ramóna várta a vendégeket. A Rózsa család a saját bőrén tapasztalhatta meg azt, hogy milyen az, amikor az egyik gyermek ösztöndíj nélkül kezdi meg egyetemi tanulmányait, és milyen, amikor már az első évfolyamtól kezdve támogatják a hallgató tanulmányait.

A jelöltek végezetül Bogyó Noémivel, a szabadkai Közgazdasági Egyetem hallgatójával találkoztak.

Magyar Szó, B.em

 

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője