Fejlesztések Csantavéren | Magyar összefogás Skip to main content
Fejlesztések Csantavéren

Fejlesztések Csantavéren

 A csantavéri temető fedett részt kapott a ravatalozó előtt. A tetőre már nagy szüksége volt a helyieknek. A Hunyadi János Általános Iskolában pedig a napközi és az óvoda felújítása valósult meg a Magyar Nemzeti Tanács segítségével.
Pannon RTV/Huszár Dániel

A csantavéri temető megkapta a már régóta vár tetőt a ravatalozó elé. Az eső, hó, vagy a túl erős napsütés miatt igen fontos a fedett rész a helyiek számára - mondta Balassa Miklós, a pasztorális tanács elnöke.

„Az MNT támogatásából kint a temetőben, ahol voltunk a fedett rész a ravatalozó előtt, az már nagyon hiányzott a csantavérieknek, vagy bármelyik hozzátartozónak, akik részt vettek a gyásztemetésen, mert nagyon nagy melegben az volt a gond, hogy tűző nap volt. Nem tudtak megállni, nem volt hűvös, meleg volt. Akkor jött az eső, ősz. Hó esett, eső esett mindenki elázott."
 

Szabó Gábor, a Hunyadi János Általános Iskola igazgatója elmondta, milyen előnyökkel járnak az újítások a gyerekek és a szülők számára. A tornatermet tartományi támogatásokból újítják fel, itt a régi ablakokat cserélik le. A tornaterem felújítását várhatóan a jövő héten fejezik be.

„Ez egy példaértékű, hatalmas projekt, ami lehetővé tette a végén azt, hogy egy napközis csoport kialakuljon a faluban, amire 25 éve már nem volt példa. Ez a napközis csoport összesen 20 gyereknek biztosít egész napos ellátást négy étkezéssel. És mondanom se kell, hogy óriási segítség a szülőknek, akiknek a gyermekeik itt lehetnek a napköziben. Ehhez kapcsolódik az is, hogy természetesen nem szeretnénk megállni ennél az egy csoportszobánál. Tervben van, illetve a tervek is elkészültek a következő csoportszoba kiépítésére."
 

Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője a felújítások fontosságát hangsúlyozta mind az iskolában, mind a temetőben. A támogatásokat a jövőben is folytatni szeretnék.

„Egy komoly támogatási rendszer alakult ki az elmúlt időszakban, és mindent meg kell tennünk annak érdekében a jövőben, hogy a gyermekek gyakorlatilag itt folytassák a tanulmányaikat. Illetve nagyon fontos a szerb nyelv elsajátítása is, hiszen a gyermekeink fontos, hogy érvényesíteni, érvényesülni tudjanak az országban. És akkor, amikor arról döntenek, hogy esetleg Magyarországon folytatják az egyetemi tanulmányaikat, vagy pedig itthon, akkor az itthonra essen a választás."

Az oktatást és az egyházakat mindig szem előtt tartják majd - tette hozzá a Magyar Összefogás listavezetője.