Folytatódott a Média és Kulturális fesztivál Hajdújáráson | Magyar összefogás Skip to main content
Folytatódott a Média és Kulturális fesztivál Hajdújáráson

Folytatódott a Média és Kulturális fesztivál Hajdújáráson

A Szüreti Napokkal párhuzamosan kulturális fesztivált tartottak, amelyre több külföldi vendég is érkezett.

A fellépők felvonulásával kezdődött vasárnap délután a Szüreti Napokkal párhuzamosan zajló Média és Kulturális fesztivál második felvonása. A nemzetközi hagyományőrző műsorra több magyarországi vendég is érkezett, többek között Előszállás, Püspökladány és Mórahalom különböző csoportjai léptek fel. Kovács-Tanács Istvánné, munkatárs, Aranyszöm Rendezvényház, Mórahalom, Magyarország: „A határ két oldalán mindig szívélyes és nagyon jó, mély barátság van a települések között, így van ez Mórahalom és Hajdújárás között is. Most egy közös pályázati projekten dolgozunk Hajdújárással és ennek keretében érkezett a mórahalmi parasztkórus ide, erre a gyönyörű fesztiválra.”

A fesztiválra kisfilmek is készültek, amelyek az 50 éves Szüreti Napoknak állítanak emléket - mondta el Ábrahám Csilla, szervező, a hajdújárási Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke. „Tegnap mutattuk be azokat a filmeket, amelyek ebben a projektben elkészültek, és a mai napon pedig élőben is bemutatjuk a hagyományainkat. Ez miatt egy hagyományőrző-kulturális fesztivált szerveztünk, ez a szüreti napokkal párhuzamosan valósul meg. Nagyon sok magyarországi fellépőt várunk, tehát ez egy nemzetközi rendezvény. Azt gondolom, hogy így közösen tudjuk együtt tovább vinni a hagyományainkat.”

Boja András, a Magyar Összefogás jelöltje szerint fontos, hogy megőrizzük hagyományainkat, ebben pedig rendkívül nagy szerepet játszanak az olyan rendezvények, mint a Média és kulturális fesztivál, illetve a Szüreti napok. „Az a jó, hogy ezt a listát olyan személyek alkotják, akik különböző közegből jönnek, akiknek az a céljuk, hogy mindezeket a rendezvényeket megvédjék és lehetőséget biztosítsanak - akár anyagi, akár szervezési, vagy más formában arra, hogy ezek a rendezvények tovább éljenek és minél tartalmasabbá váljanak.”

A kultúrműsor keretein belül köszöntötték a település újszülöttjeit, illetve a díszpolgári címeket is átadták.

 Pannon RTV (Fotó: Hét Nap, Tóth Tibor)

 

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője