A hit az identitás gyökérzete | Magyar összefogás Skip to main content
A hit az identitás gyökérzete

A hit az identitás gyökérzete

 Jelentős, az egyházi intézmények modernizálásához köthető beruházások valósultak meg az MNT közbenjárásával. A nagyobb volumenű beruházásoknak köszönhetően a tornyosi és a bogarasi templom, valamint a zentai kis zsinagóga is megújult.
 

120 év után új tető fedi a tornyosi Magyarok Nagyasszonya templomot, valamint a templomtorony sisakja is megújult. Mindezek a beruházások több mint 100 ezer euróból valósultak meg. Ezt megelőzően, a rekonstrukciós munkálatok első fázisában pedig több mint 30 ezer eurós támogatásból a vitrázs üvegablakokat is kicserélték.

Baráth Gábor, plébános, Magyarok Nagyasszonya Plébánia-templom, Tornyos: „Nagyon örülünk, mert hát érték a templomunk, még ha kívülről ez így nem is látszódik, de belülről egy magyar szecessziós festésű templom és a végső cél ennek a szecessziós festésnek a megmentése, megóvása, felújítása.”
 

Zenta község tekintetében a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács segítségével négy vallási építményt sikerült részben vagy teljesen felújítani, amelyek a vidék szempontjából nélkülözhetetlen értékkel bírnak - mondta Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere.

„A tornyosi templom tornyának a felújítására került sor, a bogarasi Szent Anna-templomnak a befejezésére, Zentán a Jézus Szíve templom külső homlokzatának a komplett felújítása valósult meg és a kis zsinagóga épületének a felújítására került sor eddig. Bízunk benne, hogy ott is hamarosan a befejező munkálatok, vagyis a térrendezés is meg fog történni.”
 

A Magyar Nemzeti Tanács elmúlt négyéves ciklusában több mint 10 olyan egyházi befektetés, templomfelújítás történt, amelyek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a közösség életében, és ezt a munkát összefogásban mindenképpen folytatnunk kell - hangsúlyozta Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője.

„Nem csak templomfelújításról tudunk beszélni, hogyha az egyházak támogatásáról beszélünk. Sok esetben akár az orgona felújítása történt meg. Volt olyan eset pl. Maradékon, ahol az óvoda kapott helyet a református egyház keretein belül, vagy valamelyik művelődési egyesület, amely együttműködik az egyházzal. Igazából azt lehet mondani, hogy az egyháznak a közösségépítő ereje volt fontos az elmúlt időszakban.”
 

A tornyosi, bogarasi és zentai rekonstrukciós munkálatok megtekintése alkalmával Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy a hit az identitás megőrzésnek és az identitás megerősítésének a megkerülhetetlen és kiemelkedően fontos alapeleme.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A gyökérzete az identitásnak. Ezért nem lehet a közösségi életben nem kellő figyelmet fordítani a hitéletre, az egyházakkal való együttműködésre, az egyházi objektumoknak a felújítására, egy olyan körülményrendszernek a létrehozására, amelyik visszatereli, visszahívja, visszaszívja, visszavonzza a hívőközösséget.”

A tornyosi és a bogarasi templomban megvalósultak már a rekonstrukciós munkálatok, a zentai kis zsinagógában pedig a befejező munkálatok zajlanak jelenleg.

Pannon RTV