Időutazás húsz év beszélgetéseiben | Magyar összefogás Skip to main content
Időutazás húsz év beszélgetéseiben

Időutazás húsz év beszélgetéseiben

Interjúkötet bemutatása Újvidéken a vajdasági magyarság közgondolkodásának alakulásáról

Több mint húsz év több mint negyven interjúját tartalmazza mgr. Bálint Sándor A közös sors felelőssége című új könyve, melynek nagyobbik része, a szerző elmondása szerint, még a vajdasági magyarság közgondolkodásának, irodalmának, művészetének az emelkedő világát mutatja be, második, rövidebb része azonban már a délszláv háborúk tükrében a közösséget fenyegető valóság mindennapjait, a nehézségek által definiált kérdéseket eleveníti fel a válogatott beszélgetéseknek köszönhetően. A kötetet ma mutatták be Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ kistermében. A szerző mellett Brenner János szerkesztő is jelen volt a Horvát Tibor által moderált beszélgetésen.

A Forum Könyvkiadó gondozásában napvilágot látott szöveggyűjtemény vajdasági, szerbiai, magyarországi, romániai és szlovákiai akadémikusokkal, egyetemi tanárokkal, prózaírókkal, költőkkel, irodalomtörténészekkel, nyelvészekkel, színházi szakemberekkel, szociológusokkal és politikusokkal készült interjúk egybefűzése révén jött létre. A beszélgetések a Magyar Szó napilap hasábjain jelentek meg 1977-től 1997-ig. „Az interjúalanyok névsoráról a beavatatlan olvasó is azonnal megállapíthatja, hogy rendkívül reprezentatív. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az itt szereplő neves személyiségek nem valamiféle másokkal szembeni diszkriminatív válogatás alapján kerültek be ebbe a kötetbe, hanem a mindennapok kiemelkedő, sok esetben sorsfordítónak tűnő eseményei, nagyobb visszhangot kiváltó műalkotások, évfordulók, díjak jogán vagy indokán, mégis a teljesség igénye nélkül, mert az itt nem szereplő, ugyancsak közismert személyiségek vagy alkotók esetében, annó dacumál, éppen más volt a kérdező” – fogalmaz a kötet előszava. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával jelent meg egyébként a Magyar Szó korábbi fő- és felelős szerkesztőjének munkája.

Az eseményen részt vett mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Magyar Összefogás listavezetője, Nyilas Mihály tartományi oktatási és nemzeti közösségi titkár, Erdődi Edvina, a Magyar Összefogás listájának jelöltje, Kiss Gyula újvidéki városi képviselő-testületi képviselő.

A szerző úgy fogalmazott, a könyv címét elsősorban az határozta meg, hogy a magyaroknak lényegében közös a sorsuk nemcsak Szerbiában, hanem a Kárpát-medence szélesebb értelemben vett régiójában is a különbözőségek ellenére is. Bálint a nagy interjúkat kereste a válogatáskor, azokat, amelyek valóban sokat elárultak az adott időszakról, neves személyekkel készültek, olyanokkal, akik valóban elismertnek számítottak, s akik valóban meghatározóak voltak az interjú készítésének pillanatában.

Magyar Szó, v-ár

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője