Interaktív előadást tartottak a zentagunarasi szülők számára | Magyar összefogás Skip to main content
Interaktív előadást tartottak a zentagunarasi szülők számára

Interaktív előadást tartottak a zentagunarasi szülők számára

Az internet veszélyei

Egy izgalmas és nagyon aktuális témát tárgyaló előadásnak adott otthont szerdán este a zentagunarasi kultúrotthon.

A helyi Armida Nőszervezet szervezésében Varga Arabella pszichológus A virtuális világ hatásai a gyerekekre címen értekezett. A zentagunarasi szülők és gyermekek mellett az előadást megtisztelte jelenlétével Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Mohácsi Zoltán, a kishegyesi községi tanács tagja, Fazekas Róbert és Kisimre Szerda Anna, a Magyar Összefogás lista topolyai jelöltjei, valamint Linka B. Gabriella, a lista kishegyesi jelöltje.

Az előadás a digitális világ hatásával foglalkozott, gyermekeink fejlődésének szempontjából, mondta el lapunknak Varga Arabella.

– Elsősorban szülőknek szól az előadás, de mivel idősebb gyerekek is részt vettek rajta, ezért megpróbáltuk hozzájuk is alakítani. Felgyorsult világunkban már mindenhol jelen van a digitális technológia, és ez bizonyos mértékben hasznos a gyerekek fejlődése szempontjából. Viszont nagyon fontos odafigyelni, hogy az életkoruknak megfelelő tartalmaknak legyenek kitéve, a megfelelő mennyiségben, hogy a digitális világ előnyükre váljon és fejlődni tudjanak. Hogy milyen hatással van a gyerekre a digitális világ, az nagyban függ attól, hogy milyen korban találkoznak vele, és milyen tartalmakkal. A 3–4 éves életkor előtt egyáltalán nem kellene vele szembesülniük, mivel ebben az időszakban nincs rá szükségük, inkább a természetes fejlődést kellene erősíteni. A későbbi életkorokban, módjával adagolva, már hasznos lehet, de fontos, hogy kis mennyiségben és csak kiegészítője legyen a mindennapi tevékenységnek – mondta Varga, majd arról is szólt, hogy sajnos a gyerekek sokszor épp azokat a tartalmakat használják szívesen, amik veszélyt jelentenek számukra. A szülők leggyakrabban olyan kérdésekkel keresik meg a szakembert, hogy hogyan tudnának határt szabni a számítógép-használatnak és hogyan tudnák biztonságossá tenni a gyerekek számára a használatát, hangoztatta a pszichológus.

Egy ilyen jellegű előadás során a tudományos elképzeléseket az ember rögtön a saját életével hasonlítja össze, nyilatkozta lapunknak Fazekas Róbert, aki jó maga is háromgyermekes családapa.

– Mindjárt próbáltam beleélni magam, hogy mennyire felelek meg az elhangzottaknak. Persze, a többé-kevésbé a megfelelő válasz erre. Azt gondolom, hogy sokszor nagyzolunk és általános dolgokkal foglalkozunk, viszont egyének szintjére ritkán bontjuk le. Ez abból is ered, hogy nagyon felgyorsult az életvitelünk, de lehet, hogy kicsit a kisebbségi létből és az elvándorlásból is ered. Sokan csak hétvégén vannak itthon, vagy részben szétestek a családok. Viszont igaz, hogy ahol egy biztos családi háttér van és szerető szülők, ott általában a gyerekek is ilyen családot szeretnének. Valahol ennek az előadásnak is ez volt az üzenete – fogalmazott Fazekas.

Az Armida Nőszervezet éves szinten 2–3 ilyen jellegű előadást szervez, mondta el lapunknak Sipos Hajnalka, az esemény szervezője és az Armida tagja. A témákat minden esetben igyekeznek a tagság érdeklődési köréhez igazítani.

– Az Armida Nőszervezet több fiatal taggal bővült, és ők hozták fel összejöveteleinken azt a témát, hogy a virtuális világ hatása gyermekeinkre. Mivel ez több szülőt is érint, ezért úgy gondoltuk, hogy jó lenne, ha egy szakember tartana erről előadást. Annál is inkább, mert a mi közösségünkben is volt olyan probléma, hogy egy gyereknél összefolyt a valós és a virtuális világ. Varga Arabella pszichológus már több alkalommal tartott nekünk előadást, és mindig nagyon családias hangulatban beszélt komoly témákról. Az előadásai interaktívak, így mi is részt veszünk bennük, ezért az információk is jobban megmaradnak bennünk – mondta el Sipos.

Magyar Szó, L.J (Fotó: Lakatos János)

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője