Kampánykörút Kishegyes községben | Magyar összefogás Skip to main content
„Az MNT a mindennapjaink része, jobbá teszi a családok életét”

Kampánykörút Kishegyes községben

 

Az MNT-nek nem csak szimbolikus jelentősége van, hanem a mindennapjaink része és jobbá teszi a családok életét - hangzott el a Magyar Összefogása Kishegyes községi kampánykörútján. A lista jelöltjei megtekintették a bácsfeketehegyi Bányai János Emlékházat, a kishegyesi birkózóiskolát, az épülő civil központot és a helyi és környékbeli egyesületek vezetőivel is találkoztak.
 

A bácsfeketehegyi könyvtár is helyet kapott a Bányai János Emlékházban, valamint számos művelődési rendezvénynek, gyerekprogramnak ad otthont. Az épület felújítását 50 millió dinárral támogatta a magyar kormány az MNT koordinálásával. Sárközi István, jelölt, Magyar Összefogás: „A Bányai János Emlékházat 2020-ban volt lehetőségünk átadni, a Bányai János Irodalmi Alapítvány tulajdonát képezi, tudományos igényű szellemi műhelyként kívánja az akadémikus professzor úr munkáját tovább folytatni.”
 

Több mint hetven gyermek jár már a kishegyesi és bácsfeketehegyi birkózóiskokába, amely a Vajdasági Birkózóakadémia keretein belül működik. Bálint Zoltán, ügyvezető, Vajdasági Birkózóakadémia: „Nekünk fontos az, hogy felhívják a figyelmünket azokra a közegekre, ahol a zömében magyarlakta településeken érdeklődést nyilvánítanak a birkózósport iránt, és mivel a Magyar Nemzeti Tanácsnak egy nagyon komoly struktúrája van, ezt tudjuk hasznosítani és az eddigi tapasztalataink azok, hogy mindenhol táptalajra találtunk ahol elkezdtük az iskolák üzemeltetését.”
 

A kishegyesi színházterem és a szövetkezeti otthon modern civil központtá, kultúrházzá alakul. Ezt az MNT közbenjárásának köszönhetően a magyar kormány támogatja. A projekt értéke több mint 160 millió dinár. Juhász Bálint, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke: „A civil szervezetek otthonra találnak, Vajdaság egyik legjobb néptáncegyüttese próbatermet, ruhatermet és egy méltó színházat fog kapni Kishegyes is. Azt gondolom, hogy az MNT jelentősége nem csupán a kulturális autonómiában van, ami egyedülálló a Kárpát-medencében, de a minden napjaink része.”
 

A Magyar Összefogás lista jelöltjei a megkezdett projektek folytatását, befejezését is célul tűzték ki, így a leendő kishegyesi kultúrotthon befejezése is prioritás. Fremond Árpád, listavezető, Magyar Összefogás: „Bízom abban, hogy a vajdasági magyar közösség számára fontos ez a választás, hiszen a vajdasági magyar autonómia mindannyiunk számára fontos kell, hogy legyen, a vajdasági magyar oktatás az mindannyiunk számára fontos, úgy a művelődés, tájékoztatás is, az írás- és nyelvhasználat is. Bízom benne, hogy november 13-án a választók el fognak menni szavazni és támogatni fogják a Magyar Összefogás listáját.”
 

Szerbiában az a jog, hogy nekünk intézményesítve van a kulturális autonómiánk, ami egy ilyen hálózatot tudott kiépíteni és működtetni, párját ritkítja - mondta Deli Andor, a Fidesz-KDNP vajdasági származású európai parlamenti képviselője. „Nagyon fontos az MNT választás, ez a választás csak rólunk szól, a vajdasági magyar közösségről szól és ezen keresztül tudjuk megmutatni a világnak, hogy itt vagyunk, továbbra is szeretnénk magyar osztályokat, magyar művelődést, magyar nyelven szeretnénk a híradót hallgatni és szeretnénk a közhivatalokban a magyar nyelvet használni, ez a tétje ennek a választásnak.”

A kampánykörút résztvevői Kishegyes községi civil szervezeteinek képviselőivel is találkoztak.

Pannon RTV