Kapcsolatépítés, tapasztalatcsere és megbecsülés a szegedi Óvodapedagógus Találkozón | Magyar összefogás Skip to main content
Kapcsolatépítés, tapasztalatcsere és megbecsülés a szegedi Óvodapedagógus Találkozón

Kapcsolatépítés, tapasztalatcsere és megbecsülés a szegedi Óvodapedagógus Találkozón

Az óvodapedagógusok a magyarság őrzői

Mintegy kilencven vajdasági magyar pedagógus utazott Szegedre múlt hétvégén azért, hogy részt vegyen az Óvodapedagógus Találkozón. A rendezvényt a Rákóczi Szövetség szervezte azzal a céllal, hogy lehetőséget nyújtson a pedagógusok számára a kapcsolatépítésre, a tapasztalatcserére és nem utolsósorban kifejezze a munkájuk iránti megbecsülését.

A továbbképzéssel egybekötött találkozón jelen volt Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke is. Előadásán hangsúlyozta, hogy a vajdasági magyar közösség sokat köszönhet a Rákóczi Szövetségnek, amelynek jóvoltából az MNT számos programot tud megvalósítani. Ilyen az óvodapedagógusok továbbképzése, az iskolakezdési csomagok kiosztása, az elsősöknek szánt iskolakezdési ösztöndíjak, az újszülöttet gondozó családokhoz szóló Gólyahír Program vagy az általános iskolai és középiskolai tanulóknak szóló táborok, vetélkedők, kirándulások. Hozzátette, hogy a Rákóczi Szövetség programjain részt vevő diákok, pedagógusok és szülők egyaránt hálásak a szövetségnek, minden rendezvényről élményekkel telve térnek haza:

– Tavaly a vajdasági szórványtelepülések 45 pedagógusa vett részt az első Óvodapedagógus Találkozón Hódmezővásárhelyen, idén pedig mind a szórvány-, mind a tömbtelepülésekről érkeztek pedagógusok.

Előadásában kitért a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programra, az intézményekben történő fejlesztésekre, a játszóterek felépítésére, az óvodapedagógusok továbbképzéseire, illetve a játéksarkok beszerzésére. Hangsúlyozta, hogy a szegedi találkozóhoz hasonló lehetőségeket meg kell ragadniuk a pedagógusoknak, hiszen a Kárpát-medence különböző tájegységein tanító kollégáikkal szoros szakmai kapcsolatot építhetnek ki, új módszertani ismeretekre tehetnek szert, új ötleteket meríthetnek egymástól, tapasztalatot cserélhetnek, mindezt pedig hazatérve saját oktató-nevelői munkájuk megújítására tudják fordítani:

– A jó pedagógus folyamatosan tanul, hogy szakmailag fejlődhessen. Munkájuk során mindig új kihívásokkal találkoznak, ez a találkozó pedig kitűnő alkalmat biztosít a szakmai tapasztalatcserére.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, hogy a találkozó egy sorozat része volt: október és november folyamán összesen mintegy hatszáz határon túli magyar óvodapedagógus számára rendeztek találkozókat. A szervezet tavaly döntött úgy, hogy a Kárpát-medencei magyar óvodapedagógusokat megszólítja, és megköszönik a magyar iskolaválasztásért és a gyerekekért végzett munkájukat:

– Szeretnénk pozitív visszajelzést adni a pedagógusoknak, megmutatni nekik, hogy megbecsüljük a munkájukat. Azt is fontosnak tatjuk, hogy megismerkedjenek egymással, ezért Vajdaságból és a Temesi Bánságból is hívtunk résztvevőket. Olyan programot igyekeztünk szervezni, amely egyszerre építő és pihentető. Fontosnak tartjuk megszólítani azokat a magyar óvodapedagógusokat, akik három éven keresztül rendszeresen találkoznak a gyerekekkel és a szüleikkel, hiszen ők azok, akik a leginkább el tudják mondani az édesanyáknak és édesapáknak, hogy a magyar anyanyelvű kisgyermeket miért célszerű magyar tannyelvű iskolába íratni. Sokszor látjuk, hogy az óvónő szava nemcsak a gyermek számára szent, de gyakran a szülő is hallgat rájuk. Ezért az óvodapedagógusokat mi a magyarság őrzőinek tekintjük. Aki magyar iskolába lép, az hosszú távon sem felejti el anyanyelvét és kultúráját. A magyar iskolába lépésnek azonban előfeltétele az óvónők munkája.

Elmondta, hogy az MNT-vel és a helyi óvodapedagógusokkal összefogva meghirdettek egy pályázatot, amelynek célja, hogy a vajdasági óvodásoknak küldött Mátyás király-mesekönyveket minél bensőségesebb ünnepségek keretében adhassák át. Ennek keretében 150 ezer forintnak megfelelő összegre pályázhatnak a vajdasági óvodák. A pályázat megvitatása a találkozó egyik központi elemét képezte. Hozzátette, hogy reményeik szerint mindazok a vajdasági gyerekek, akiket jövőre magyar iskolába íratnak, átvehetnek majd egy értékes és szép iskolatáskát.

A topolyai Tadić Eleonóra óvónő is részt vett a találkozón, aki elmondta, hogy a részvételi lehetőséget a Rákóczi Szövetségnek és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetik. Meglátása szerint a találkozó a magyar szellemiséget volt hivatott erősíteni:

– Nagyon szép programokon vehettünk részt, emellett megismerkedhettünk a Rákóczi Szövetség programjaival és támogatásaival, amelyekkel a határon túli magyarságot igyekeznek segíteni. Kiemelt téma volt a magyar iskolaválasztás helyzete, és a Rákóczi Szövetségnek az ehhez kapcsolódó programja. A korábbi támogatások mellett most indult be a Gólyahír program, ami tulajdonképpen egy szülőknek szánt babanapló, a jövőre első osztályba induló gyerekek pedig egy-egy meséskönyvet fognak kapni. Szó volt arról is, hogy azok a gyerekek, akik jövőre kezdik az iskolát, iskolatáskát kapnak majd ajándékba.

Az óvodapedagógus kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy a Rákóczi Szövetség elnöke a találkozón bejelentést tett, miszerint az eddig a szórványban élőket célzó intézkedéseket elérhetővé teszik a tömbmagyarság számára is. Azt is elmondta, hogy a találkozón lehetőségük volt a tapasztalatcserére is:

– Bemutattuk egymásnak az intézményünket, és meghallgattuk, milyen problémákkal szembesülnek munkájuk során mások. Egyértelmű, hogy kisebbségnek lenni mindenhol nagy kihívás. A találkozó abban erősített meg bennünket, hogy ki kell tartanunk.

Imre Sasi Tünde óvónő Torontálvásárhelyről érkezett a találkozóra:

– Három- és ötéves kor közötti gyerekekkel dolgozok vegyes csoportban, és már tavaly is volt szerencsém részt venni a találkozón. Idén nagy örömmel tértem vissza, és a találkozó végére nagyon feltöltődtünk, motiváltan és élményekkel telve tértünk haza.

Elmondta azt is, hogy az óvodája sokat köszönhet a Rákóczi Szövetségnek és az MNT-nek:

– Tavasszal magyar sarkot kaptunk, ez egy nagyon szép bútorzat, tele magyar nyelvű mesés-, verses és daloskönyvekkel, közös játékokkal. A nyáron fölújították a játszóterünket: lecserélték a hintákat, házikókat, fajátékokat kaptunk. Az elsősök pedig egy nagyon szép iskolakezdési csomagot kaptak. Tavaly decemberben százezer forintra lehetett pályázni, mi ebből a pénzből a református egyház közreműködésével elhívtuk a Juhász Zenekart, akik népdalokat adtak elő és hangszereket mutattak be az óvodásainknak.

Magyar Szó, Gruik Zsuzsa

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője