„A legkisebb faluban is ott voltunk” | Magyar összefogás Skip to main content
„A legkisebb faluban is ott voltunk”

„A legkisebb faluban is ott voltunk”

A sikeres programok és a lendületes kampány következménye a Magyar Összefogás győzelme – Budapesten elemezték a magyar nemzeti tanácsi választások eredményét

A Magyar Nemzeti Tanács rendkívül sikeres munkát végzett az elmúlt években, a befejezett mandátum során Vajdaság-szerte jól láthatták az emberek, hogy a magyar kormánnyal szorosan együttműködve milyen kiemelkedő eredményeket tudnak elérni a közösségek, civil szervezetek – fogalmazott a budapesti Magyarság Házában tegnap megtartott, a nemzeti tanácsi választások eredményeit elemző tanácskozáson Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár. Potápi a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén elmondta, hogy harmadszor tartottak ilyen választásokat Szerbiában, ahol 22 nemzeti tanács működik, közülük 18-at közvetlenül választanak meg, köztük a Magyar Nemzeti Tanácsot is.

Az államtitkár úgy vélekedett, hogy voltaképpen már a voksolást megelőző regisztráció során fel lehetett mérni a valódi helyzetet, következtetni lehetett a leendő voksolás végeredményére is. Augusztus 4-én jelentette be a Magyar Összefogás a listáját, ezt csak jóval később tette meg a Magyar Mozgalom, s a politikus szerint ennek a ténynek is jelzésértéke volt, már ennek alapján is tudni lehetett nagyjából azt, ki mire számíthat.

Igaz, hivatalos eredmények még nem születtek a nemzeti tanácsi választások kapcsán, az előzetes eredmények azonban sokatmondóak, az MNT-ben a következő négy évben is a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás nevű lista képviselői lesznek többségben. A mgr. Hajnal Jenő által vezetett listáról várhatóan 30 képviselő jut be a kisebbségi önkormányzatba, a Magyar Mozgalom listájáról pedig öten mondhatják el ugyanezt magukról. Hajnal Jenő szerint a sikert a lendületes kampánynak és az elmúlt évek eredményeinek köszönheti az Összefogás.

Hajnal úgy fogalmazott a Magyarság Házában megtartott felszólalásában, hogy száz településen 338 kampányrendezvényt tartottak, így voltaképpen Vajdaságban nincs is olyan közösség, ahová ne látogattak volna el. A Magyar Összefogás – mutatott rá – megvalósította a 2014-es programjában megfogalmazott elképzeléseket, legyen szó akár a kulturális, akár oktatási fejlesztésekről, korszerűsítésekről. Néhány nagy sikerrel folytatott programot kiemelve az ingyenes tanszercsomagokat, az osztálykirándulások szervezését, az ösztöndíjasok támogatását említette. Aláhúzta továbbá, hogy elkészült a magyar médiaház és kiépült a tudósítói hálózat is. Ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy amikor magyar érdekeket kellett képviselni, még a legkisebb faluban is ott voltak.

Hajnal kitért a részvételi adatokra is. Rámutatott arra, hogy némileg ugyan alacsonyabb volt a részvétel, mint négy évvel ezelőtt, ennek ellenére minden városban, községben a Magyar Összefogás nyerte meg a választásokat. Nem veszítettek sehol, és mindenütt megszerezték a szavazatok több mint 75 százalékát – emlékeztetett.
Az első, közvetlen módon választott Magyar Nemzeti Tanácsban 2010-ben a Magyar Összefogásnak 28 képviselője volt, négy évvel később pedig a 35-ből 31 helyet tudott megszerezni.
A Magyar Mozgalom civil szervezet 2015-ben jött létre, így a korábbi választásokon még nem vett részt – emlékeztettek a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén.

 Magyar Szó, v-ár Fotó: (Botár Gergely/kormany.hu)

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője