Magyarok Vajdaságban – a nemzetépítés lehetőségei | Magyar összefogás Skip to main content
Magyarok Vajdaságban – a nemzetépítés lehetőségei

Magyarok Vajdaságban – a nemzetépítés lehetőségei

 

Élni kell az MNT nyújtotta lehetőségekkel

 

Hangzott el a közösségi találkozón Temerinben

 

Magyarok Vajdaságban – a nemzetépítés lehetőségei címmel közösségi találkozót tartott szerdán este a temerini Ifjúsági Otthonban a VMSZ községi szervezete, amelynek résztvevői a Magyar Nemzeti Tanács-i választásokra készülő Magyar Összefogás listájának három jelöltje: Ternovácz István újságíró, Losoncz Dávid ügyvéd és De Negri Ibolya pedagógus, valamint Fehér László, a VMSZ Intéző Bizottságának tagja.

A vendégeket és a szép számban megjelenteket Pásztor Róbert, a VMSZ temerini községi szervezetének városközponti helyi szervezetének elnöke üdvözölte és köszöntötte. Ezt követően a Magyar Összefogás listájának jelöltjei kaptak szót és beszámoltak arról, miért vállalták a jelölést és megválasztásuk esetén, hogyan kívánnak tevékenykedni a Magyar Nemzeti Tanácsban, segíteni és javítani a vajdasági magyarság helyzetén.

Ternovácz István elmondta, hogy a nemzetpolitikáról és a nemzetépítési lehetőségekről beszélve nem lehet figyelmen kívül hagyni a Prosperitati Alapítvány nyújtotta eddigi eredményeket, mellyel kapcsolatosan mintegy tízezer magyar család kapott támogatást a magyar kormány jóvoltából. Ezen túlmenően amikor reményvesztett érzésünkben azt látjuk, hogy itt vannak gyermekeink, akik akarnak élni, kapaszkodni, akkor megpróbáljuk újraértékelni magunkat és azt mondjuk, próbáljunk meg mi is itthon, a szülőföldünkön élni és maradni.

– Abban bízok, hogy ha bekerülök az MNT-be – 13. vagyok a listán – lesz mit tennem itt helyben is. Jó barátom mondta egy beszélgetésünk alkalmával, hogy ha már nem terem meg az a nagyfokú autonómia, amit megálmodtunk, akkor a magunk kis autonómiáját kell építgetnünk. Merem remélni, hogy ehhez kapok majd útmutatót, és ha odakerülök, tenni is tudok majd közös ügyünk érdekében – mondta.

Losoncz Dávid arról beszélt, hogy a temerini magyar művelődési egyesületnek még saját ingatlan vagyona sincs. A tönkremenőben levő színpad deszkáit a tagság önerőből újította fel. Az MNT anyagilag már sok egyesület beruházását támogatta, talán egyszer majd a temerini magyar művelődési egyesület új épületének felépítését is. De az MNT támogatásai mellett szükség van a másfelől érkező támogatási programokra is, amelyek jó része már jelen van a közösségben.

A temerini gyökerekkel rendelkező De Negri Ibolya szabadkai középiskolai tanár, többek között az MNT oktatási programjairól beszélt, megemlítve a mindenki részéről már jól ismert beiskolázási- és ösztöndíjprogramokat, amelyek sok szülőt tehermentesítenek. Ezekkel a lehetőségekkel mindenkinek élnie kell! Ösztönözni a fiatalokat, hogy maradjanak a szülőföldjükön, mert már megvannak a lehetőségek a karrierépítéshez, és a családalapításhoz.

A bemutatkozásokat követően a beszélgetésbe bekapcsolódott Fehér László, aki elmondta, hogy a vajdasági magyar közösséget, amely az egyetemes magyar közösség része kíván lenni, miben segíti a Magyar Nemzeti Tanács. Fontos, hogy november 4-én minél többen kimenjenek szavazni, mert bár nem kétséges a választások megnyerése, fontos a Magyar Összefogás választási programjának minél nagyobb támogatása. Miavecz Béla támogatta egy temerini magyar kultúrház felépítését és felhívta a hallgatóság figyelmét a százéves magyar intézmények megőrzésére és fejlesztésére. Snejder Sándor saját példáján keresztül az anyanyelven történő iskoláztatás fontosságáról beszélt. Végül mielőtt a közösségi találkozót berekesztette volna, Pásztor Róbert arról értesítette a jelenlevőket, hogy az önkormányzat jövőre tervezi felújítani és bővíteni az Ifjúsági Otthont és mintegy 85 millió dináros beruházással felújítani a Kókai Imre iskolát.

Magyar Szó, G. B.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője