Magyarok Vajdaságban – a nemzetépítés lehetőségei | Magyar összefogás Skip to main content
Magyarok Vajdaságban – a nemzetépítés lehetőségei

Magyarok Vajdaságban – a nemzetépítés lehetőségei

Padén is bemutatkoztak a Magyar Összefogás lista jelöltjei

„Más nem fogja megtenni helyettünk”

A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör nagytermében mutatkoztak be szerda este a Magyar Összefogás lista jelöltjei, akik közül Erdődi Edvina, Losoncz Dávid és Ternovácz István beszélt az MNT szerepéről, illetve a november 4-i választásokon való részvétel fontosságáról.

A jelölteket Komáromi László, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte, majd Losoncz Dávid arról beszélt, ha mi, vajdasági magyarok nem megyünk el szavazni, akkor ezt más nem fogja megtenni helyettünk. Hozzátette, az sem mindegy, mennyien vesznek részt a voksoláson, ahogyan az sem, az MNT elnökének, illetve tagjainak a mandátuma ötezer vagy ötvenezer szavazatból indul, ugyanakkor az is lényeges, hogy Padé, Temerin vagy más települések magyarsága mennyivel járul hozzá a szavazatok számához.

Ternovácz István elmondta, pártonkívüliként azért vállalta el a jelöltséget, mert szerinte az Orbán-kormányzatnak köszönhetően olyan termékeny nemzetépítés, nemzetegyesítés zajlik, amilyenre a mi életünkben, sőt a szüleink életében sem volt példa. Úgy fogalmazott, mivel ennek a nemzetépítésnek elsősorban a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács a délvidéki letéteményese, úgy véli, a Magyar Összefogás listáján való szerepléssel maga is hozzájárulhat a folyamat előbbre viteléhez.

Erdődi Edvina a személyes példáján keresztül beszélt a jelenlévőknek a MNT által elért eredményekről, kiemelve, amikor ő egyetemre járt, még nem volt MNT-ösztöndíj, és a lakbérért is tetemes összeget kellett fizetnie, így tisztában van azzal, hogy a nemzeti tanács ösztöndíja és az Európai Kollégiumban való kedvezményes lakhatási lehetőség mekkora segítséget jelent a vajdasági magyar hallgatóknak, illetve szüleiknek. Kitért arra is, hogy a kampány során szerémségi magyarlakta falvakba is ellátogattak, és valóban példaértékű az az erő, szívósság és szervezettség, ami az ottani települések lakosságát jellemzi. Hozzátette, Maradékon a 37 év után visszaállított magyar nyelvű oktatást, Satrincán pedig a magyar hagyományok és a népi kultúra rendkívül magas szintű ápolásának lehetőségét is az MNT biztosítja.

– Biztosítja, hogy ne szóródjunk szét, és hogy azt érezzük, egy közösséghez tartozunk, és segíteni tudunk egymásnak – hangsúlyozta a Magyar Összefogás jelöltje.

Az összejövetel folytatásában az egybegyűltek is elmondhatták véleményüket a vendégeknek, akikkel egyebek mellett az elvándorlással, a civil szféra mindennapjait érintő nehézségekkel, az oktatással, a tájékoztatással és a nyelvhasználattal kapcsolatos helyzetképre vonatkozó észrevételeiket osztották meg.

Magyar Szó, Hhzs.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője