Megkezdték a Rákóczi-ösztöndíj kiosztását a vajdasági elsősöknek | Magyar összefogás Skip to main content
Megkezdték a Rákóczi-ösztöndíj kiosztását a vajdasági elsősöknek

Megkezdték a Rákóczi-ösztöndíj kiosztását a vajdasági elsősöknek

Gomboson, Bácsgyulafalván és Nemesmiliticsen is részesültek a diákok a támogatásban.

Vajdaságban két nap alatt 302 gyermeknek adják át a 10 ezer forintot, vagyis a mintegy 3600 dinárt tartalmazó borítékokat.

Kovács Trisztán kedvenc tantárgya a magyar. A kisfiú esetében nem volt kétséges, hogy szülei olyan iskolába íratják, ahol az anyanyelvén folyik a tanítás.

Kovács Trisztán, tanuló, József Attila Általános Iskola, Gombos:
„- Magyarul tanultam meg elsőnek. Más nyelvet nem is tudok nagyon, és hát így bennem maradt ez a magyar.
- Mit szoktatok csinálni magyarórán?
- Olvasni. Meg tanulunk betűket. Eddig tanultunk 15 betűt.”

A gombosi iskolában évről-évre egyre kevesebb magyar ajkú diák van, emiatt a mostani elsősök összevont tagozatban tanulnak a harmadikosokkal.

Blagojevics Mária, igazgató, József Attila Általános Iskola, Gombos: „Két elsős diákunk van egy kislány és egy kisfiú, és az öt harmadikos, akik már átestek ezen két évvel ezelőtt.”

Bácsgyulafalván 5 elsős diák kapta meg a támogatást. Sučević Tea rajzolni szeret a leginkább. Az ösztöndíjból, most akár egy új rajzfelszerelést is vásárolhat magának.

Sučević Tea, tanuló, Kiss Ferenc Általános Iskola, Bácsgyulafalva:
„- Szoktunk gyurmázni, rajzolni meg minden.
- Mit szoktál rajzolni? Mi a kedvenced, amit le szeretsz rajzolni?
- Én mindent le szeretek rajzolni.”

A gyerekek visszafogott örömmel vették át az apró borítékokat, de a szülők annál nagyobb lelkesedéssel írták alá az átvételi dokumentumot.

Talpai Magdaléna, Bácsgyulafalva: „Sokat jelent az, hogy támogatnak minket a magyarországiak, attól függetlenül, hogy mi itt élünk és nem Magyarországon.”

A Rákóczi-programot 2004-ben indították el Felvidéken. A Rákóczi Szövetség Vajdaságban 2013-tól a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen szervezi meg a támogatások kiosztását. Turkál Marianna, az MNT Oktatási Bizottságának tagja köszönetet mondott a szülőknek azért, hogy gyerekeiket magyar nyelvű iskolába íratták.

Turkál Marianna, tag, Oktatási Bizottság, MNT: „Vannak olyan gyerekek, akik vegyes házasságban élnek, és a szülők vállalják, hogy a gyermek magyar nyelven tanuljon. Van úgy bizony, hogy az anyuka is tanul otthon vagy az apuka is tanul a házastársától és bevállalják. Merik segítik egymást, segítséget kérnek. Jól van ez így.”

Idén 8000 gyerek részesül az ösztöndíjban az egész Kárpát-Medence területén, közel 350 településre juttatják el a támogatást.

Petrovai László, magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgató, Rákóczi Szövetség: „Önmagában a 10000 forint nem sok. A 8000-szer 10000 forint viszont soknak mondható és tudni kell, hogy ez nem állami támogatás, nem a magyar államtól kapják a családok, hanem hétköznapi magyar emberektől, önkormányzatoktól, városoktól, falvaktól, kisebb-nagyobb vállalatoktól, miniszterektől. Többek között a miniszterelnök úr is magánadományként támogatja ezt a programot.”

A Rákóczi Szövetség idén elindította a Gólyahír elnevezésű programját is, amely keretében a szülőknek egy rendhagyó babanaplót ajándékoznak, amiben több mese és vers mellett a magyar Himnusz és a Szózat is megtalálható.

Pannon RTV

 

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője