Megünnepelték a Vajdasági Pax Romana 25. évfordulóját | Magyar összefogás Skip to main content
Megünnepelték a Vajdasági Pax Romana 25. évfordulóját

Megünnepelték a Vajdasági Pax Romana 25. évfordulóját

A család nem luxus – Európa záloga címmel ünnepelték meg a Vajdasági Pax Romana 25. évfordulóját Bácsfeketehegyen. Orosz Attila, a bácsfeketehegyi gyülekezet lelkipásztora volt az esemény házigazdája.

A tisztújító kongresszuson előadást tartott Korzenszky Richárd, a Tihanyi Apátság perjele, Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke, valamint Paskó Csaba, a Vajdasági Pax Romana elnöke, a Magyar Összefogás jelöltje is.

Topolyáról több család érkezett Bácsfeketehegyre, a Vajdasági Pax Romana keresztény értelmiségi szervezet negyed évszázados működésének ünnepségére. Kokrehel József, Topolya: „Büszkén mondhatom, hogy négy családunk van. Egy kislánnyal kezdtük, utána három fiú, és nálunk ez a vallásos nevelés nem erőszakkal történt, természetes úton indult és ma is tart.”

Orosz Attila, a bácsfeketehegyi gyülekezet lelkipásztora volt az esemény házigazdája. Ő 15 éve került kapcsolatba a civil szervezettel Bogner István, örökös tiszteletbeli elnök meghívására. Orosz Attila, református lelkipásztor, Bácsfeketehegy: „Nagyon tetszett ez az értelmiségi fórum, vagy civil szervezet, ha úgy tetszik. Ökumenikus talajt nyitott meg, ahol bennünket, reformátusokat is szívesen fogadtak. Közösek voltak a céljaink, az értékrendjeink. Kiváló előadókat hívtak, volt, amikor én is voltam előadójuk.”

A 25 évét ünneplő Vajdasági Pax Romana keresztény értelmiségi szervezet egynapos rendezvényének idei témája a család volt. A bácsfeketehegyi Leuenbergi Otthonban Paskó Csaba a civil szervezet elnöke, aki a Magyar Összefogás egyik jelöltje, Egyház- és közösségépítés családok nélkül elképzelhetetlen címmel tartott előadást az egybegyűlteknek.   

Paskó Csaba, elnök, Vajdasági Pax Romana: „A gyermeket csak elküldeni a templomba, a gyereket csak beíratni hittanra, de a szülők maguk nem gyakorolva vallásukat, soha nem imádkozva, soha nem beszélve azokról az értékekről, amelyek a vallásunkhoz, az istenszeretetünkhöz, istenhez kapcsolódásunkhoz kötődik, azok a gyerekek soha nem lesznek vallásosak.”

Délelőtt ökumenikus istentiszteletet tartottak. A tisztújítón Bogner Istvánt örökös tiszteletbeli elnöknek választották, a szervezet régi-új elnöke pedig ismét Paskó Csaba plébános lett.

Pannon RTV

 

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője