A nemzetépítés lehetőségei | Magyar összefogás Skip to main content
A nemzetépítés lehetőségei

A nemzetépítés lehetőségei

Dr. Zsigmond Barna Pál, a Fidesz parlamenti képviselője a bácskossuthfalvi lakossági fórumon

 

Péntek este Bácskossuthfalván mutatkoztak be a Magyar Összefogás lista jelöltjei. A Juhász bálteremben megszervezett, a Magyarok Vajdaságban - A nemzetépítés lehetőségei elnevezésű lakossági fórumon tiszteletét tette dr. Zsigmond Barna Pál, a Fidesz parlamenti képviselője és kísérete, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője, továbbá Kislinder Gábor Topolya község elnöke, illetve a Magyar Összefogás lista jelöltjei, Ternovácz István újságíró, Losoncz Dávid jogász, és Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának az alelnöke.

Seffer Attila, helyi tanácselnök köszöntőjében a nemzeti tanácsi választásokon való részvételre buzdította hallgatóságát, majd kiemelte, hogy a polgároknak azt a listát kell támogatniuk, amely a magyar kormánnyal, és a Vajdasági Magyar Szövetséggel karöltve látja a közösségünk jövőjét.

- Bácskossuthfalva számos olyan projektumot köszönhet a magyar kormánynak, ami nélkül szegényebb lenne a településünk. Csak a közelmúltban a Kossuth park felújítása, és az Id. Kovács Gyula Általános Iskola fűtésrendszerének a kibővítése történt meg anyaországi közreműködéssel, de számos más művelődési és egyéb támogatás érkezett Bácskossuthfalvára a közelmúltban. - fogalmazott Seffer.

Dr. Zsigmond Barna Pál, a magyar kormánypárt képviselője beszédében kiemelte, hogy nincs erős Magyarország, erős határon túli magyarság nélkül.

- Határoktól függetlenül mi magyarok egymásra vagyunk utalva, és csak akkor van jövőnk, ha összetartunk, ha a világ azt látja, hogy erőt sugárzunk. Az elmúlt vérzivataros időkben még nem volt ilyen erős és összetartó a Kárpát-medencei magyarság, ez egy kegyelmi időszak számunkra, aminek a lehetőségeit ki kell használni. Ezért közös felelősségünk, hogy éljünk a nemzeti tanácsi választás adta lehetőséggel. - nyilatkozta dr. Zsigmond Barna Pál.

Az est folyamán bemutatkoztak a Magyar Összefogás lista jelöltjei. Elsőként Ternovácz István újságíró, aki beszédében elmondta, úgy érzi, hogy a támogatási rendszernek köszönhetően célba ért az anyaország oly régen áhított nemzetegyesítő szándéka.

- Újságíróként fontosnak tartom, hogy kiálljak az anyaország, és a VMSZ politikája mellett, hiszen végre olyan támogatásban van részünk, ami a felemelkedésünket szolgálhatja, ha megfelelően élünk a lehetőséggel. Orbán Viktor, és a kormánya a nemzetegyesítés felé már évekkel ezelőtt is tett konkrét lépéseket, hiszen több olyan program fut, ami ezt a célt támogatja. A világ bármely pontján bátran képviselhetem magyarságomat, és azt emelt fővel tehetem például a Kőrösi programon keresztül is. - mondta egyebek mellett Ternovácz István, aki azt is fontosnak nevezte, hogy a vajdasági magyarok a tavaszra tartandó európai uniós választásokon is véleményt mondjanak.

Losoncz Dávid beszédében kifejtette, hogy a múlton már nem változtathatunk, de a jövőnket mi irányítjuk, és ezért is kell részt vállalni a nemzeti tanácsi választáson november 4-én.

- A vajdasági magyarság intézményrendszerének szerves része a Magyar Nemzeti Tanács. Közösségünk működését segíti a Prosperitati Alapítvány támogatási politikája is, és nincs eredmény a helyi önkormányzatok együttműködése nélkül. - mondta Losoncz.

Fazekas Róbert, Bácskossuthfalva helyi közösségének tanácselnök-helyettese arról szólt, hogy annak ellenére, hogy a közösségünk megfogyatkozott, még maradt bennünk annyi erő, hogy ismét talpra tudjunk állni.

- Vannak a falunkban is megoldásra váró dolgok, de sikeres projektumokra összpontosítanunk tudunk erőt meríteni a folytatáshoz. Mára olyan szinten vagyunk, hogy a vajdasági magyarság az óvodától az egyetemig kaphat támogató kezet, és további esélyt adhat a közelmúltban meghirdetett idegenforgalmi stratégia is. Ebben a történetben számítunk Pacsér közreműködésére is, hiszen a közeli határátkelőhely 24 órás megnyitásával a szomszédos termálfürdő és a Rekreációs Központ nyújtotta lehetőségek mentén találhatjuk meg a jövőnk zálogát a turizmusban. Ezzel kapcsolatban már megtettük az első lépést, hiszen egy közös pályázati projektumnak köszönhetően tudjuk felújítani a két falu óvodáját összesen 5 millió forint értékben. - mondta Fazekas Róbert a bácskossuthfalvi lakossági fórumon, aki beszédében azért nevezte fontosnak a nemzeti tanácsi választásokon való részvételt, hogy azzal Budapest és Belgrád felé is tudjon üzenetet közvetíteni közösségünk.

 

Magyar Szó, K.P.D. (Fotó: Kazinczy Paszetkó Diana)

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője