Őrzik anyanyelvüket, megélik hagyományaikat | Magyar összefogás Skip to main content
Őrzik anyanyelvüket, megélik hagyományaikat

Őrzik anyanyelvüket, megélik hagyományaikat

 Tegnap este a székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskolába látogattak a Magyar Összefogás jelöltjei és a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői. A közelgő nemzeti tanácsi választások fontosságára hívták fel a figyelmet.

Kovács Elvira a Magyar Nemzeti Tanács fontosságáról beszélt. A VMSZ alelnöke kiemelte az MNT munkájának hatását, amely a szórványmagyarságot is erősíti: „Itt a déli végeken, a legdélebbi magyarok lakta településen is érezhető a Magyar Nemzeti Tanács munkásságának a fontossága, hiszen a helyi iskola több támogatást kapott. A mi számunkra is lélekemelő volt látni, hogyan énekli mindenki teljes szívvel a székely himnuszt, a gyerekek a legkisebbektől az óvodás csoporttól kezdve az idősebb lánykákig hogyan őrzik anyanyelvüket, a gyönyörű székely kifejezéseket, illetve hogyan élik meg hagyományaikat. Reméljük, hogy a nehézségek ellenére így tudja ez a közösség megélni és folytatni a jövőben is.”
 

Fontos, hogy a magyar közösséget megtartsuk, hogy a szórványra is külön figyelmet fordítsunk, ahogy ezt tettük az elmúlt időszakban és bízom benne, hogy mindazon kezdeményezések, amelyek innen jönnek a Dél-Bánátból azok meghallgatásra találnak- mondta Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője: „Székelykevén is azt tartottuk fontosnak elmondani, hogy az elkövetkezendő időszakban is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a gyermekek, a jövő generációi tudják használni a magyar nyelvet. A Magyar Nemzeti Tanács minden egyes magyar gyermekért küzd, ha kell akkor iskolabusz programot szervez, ha kell akkor a Vackor programon keresztül az óvodák fejlesztésével, a szórvány központoknak a fejlesztésével, ami megtalálható itt Székelykevén is.”
 

Salamon Géza több mint húsz éve igazgatója a székelykevei iskolának. A Magyar Összefogás listáján szerepel a nemzeti tanácsi választásokon: „2001 óta vezetem ezt az iskolát, és ez idő alatt sokat fektettünk az oktatás korszerűsítésébe. Napi szinten foglalkoztunk különböző problémákkal, Dél-Bánát szinten, elsősorban az oktatásban. Úgy gondolom, hogy még sok tennivaló van, és én valójában folytatni szeretném, amit elkezdtem, tekintettel arra, hogy nyolc éve az Oktatási Bizottságban vagyok a Magyar Nemzeti Tanácsnál.”
 

Az igazgató hozzátette, a székelykevei iskola a kevevári községben a legfelszereltebb iskolák közé tartozik, minden tanterem interaktív táblával, laptoppal és projektorral van ellátva.

Pannon RTV