A Rákóczi-ösztöndíj egy jelképes kézfogás a szülőknek | Magyar összefogás Skip to main content
A Rákóczi-ösztöndíj egy jelképes kézfogás a szülőknek

A Rákóczi-ösztöndíj egy jelképes kézfogás a szülőknek

Dél-Bánátban minden magyar tannyelvű elsős kisdiák megkapta a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. Szülők és gyerekek fogadták a szövetség képviselőit Ürményházán, Székelykevén és Torontálvásárhelyen.

Ürményházán a zichyfalvi Dositej Obradović Általános Iskola kihelyezett tagozatán 4 elsős kisdiák kapta meg a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. Barna Horváth Anna, hitoktató, Ürményháza: „Nekünk nagyon sokat jelent, hogy idefigyelnek ránk, mert mi vagyunk itt a környéken az egyetlen magyar község, mondhatjuk nyugodtan. A községünkben itt, a tizenhárom faluból az egyetlen magyar iskola itt létezik és nagyon-nagyon kevés magyar van a környéken.”

Székelykevén a küldöttséget az iskolás gyerekek műsorával fogadták. Az ösztöndíjakat itt 6 helyi és 1 udvarszállási elsősnek kézbesítették. Trmčić Kornélia, tanító, Székelykeve: „Én négyévenként kapok elsősöket, kivezetjük elsőtől negyedikig, úgyhogy ez a második alkalom, hogy én vagyok itt, mint tanítónő, de minden évben megjelennek szíves ajándékukkal.”

Torontálvásárhelyen 14 kisdiák örülhetett a kézbesített pénzadománynak. A szülők is elégedettek. Bakator János, tanító, Torontálvásárhely: „Mint szülő, úgy érzem, hogy nagyon nagy segítség anyagilag a családnak, másként, mint tanító pedig nagy örömmel látom azt, hogy a gyerekek mosollyal fogadják mindezeket az ajándékokat.

A Rákóczi Szövetség 2013-ban indította be Vajdaságban a beiratkozási ösztöndíjprogramját, együttműködésben a Magyar Nemzeti Tanáccsal. Céljuk, hogy a magyar oktatást népszerűsítsék. Pálinkás Barnabás, rendezvényekért felelős igazgató, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „Ez egy jelképes ösztöndíj, hiszen csak tízezer forintról van szó, de ugyanakkor egy óriási összefogást is jelképez, hiszen több száz magyarországi önkormányzat, magánemberek, magánvállalatok fogtak össze, hogy itt, Délvidéken, Vajdaságban mai nap, illetve a következő napokban több száz elsős részesülhessen ebből az ösztöndíjból, és egy fajta jelképes kézfogás, köszönet szeretne lenni mindazok felől, mindazon támogatók felől a szülők felé, hogy igenis jól döntöttek, köszönjük a döntésüket, hogy őrzik a magyar nyelvet, őrzik a magyar iskolát és gyermeküknek magyar iskolát választottak.”

Közép- és Dél-Bánát hat településének látogatása során a Rákóczi Szövetség képviselőit végigkísérték a Magyar Összefogás jelöltjei is: Zséli Ágnes, Bacsik Lőrinc Natália és Molnár Attila.

Molnár Attila, jelölt, Magyar Összefogás: „Nagyon szépen fogadtak a szülők, gyerekek, szép műsort készítettek a tanítókkal. Megláttuk az iskolákat, a körülményeket, hol tanulnak és gondolom, hogy a szülőknek ez nagy segítség. Nem annyira pénzileg, amennyire lelkileg. Lelkileg, mert tudják, hogy valaki gondol rájuk.”

A Rákóczi Szövetség Kárpát-medence szerte számos módon támogatja a magyar tannyelvű iskolás gyerekeket: ajándékcsomagokkal, ösztöndíjakkal valamint kirándulásokkal és egyéb rendezvényekkel igyekeznek segíteni a magyar gyerekek hétköznapjait.

Pannon RTV

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője