Rákóczi-ösztöndíj a temerini elsősöknek is | Magyar összefogás Skip to main content
Rákóczi-ösztöndíj a temerini elsősöknek is

Rákóczi-ösztöndíj a temerini elsősöknek is

Temerinben tegnap az Ifjúsági Otthon nagytermében a Kókai Imre iskola 58 elsőse vehette át a magyarországi Rákóczi Szövetség ösztöndíját. A tízezer forintos támogatást a szülők köszönték meg a Rákóczi Szövetség képviselőinek, Aradi Márknak és Petrovay Lászlónak, akik személyesen adták át az ösztöndíjat tartalmazó borítékokat. Az átadáson jelen volt a Magyar Összefogás listájának három jelöltje is: dr. Vitkay Kucsera Ágota, Sóti Attila és Erdődi Edvina, valamint Sziveri Béla, a Kókai iskola igazgatója.

Petrovay László, a Rákóczi Szövetség Magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgatója a megjelentekhez szólva elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség iskoláztatási programját 2004-ben indították el a Felvidéken, miután a szövetség vezetői látták, hogy egyre több magyar család szlovák iskolát kíván választani gyermekének, és hogy változtassanak ezen a szemléletmódon, létrehozták az ösztöndíjprogramot. Az idők folyamán látni lehetett a program eredményét, ezért bővítettek és 2013-tól már Vajdaságban is kiosztásra kerülnek az ösztöndíjak a magyar iskolát választóknak a szórványtelepüléseken.

Az idén az ősz folyamán mintegy 8000 magyar iskolát választó kisgyermek kapja meg az ösztöndíjat a Kárpát-medence több mint 350 helyszínén. Az ösztöndíjról fontos tudni, hogy nem állami támogatás, és bár nem nagy összeg, de szívből jövő és a magyarországi hétköznapi emberek, városok, önkormányzatok, cégek, országgyűlési képviselők és miniszterek adták össze, akik számára fontos a határon túli magyarság ügye, hogy a magyar gyerekek magyarul tanuljanak.

A támogatási program még két másik elemmel bővült. Az egyik az óvodásoknak szánt iskolakezdési ajándékcsomag, amely az idén karácsony táján kerül majd kiosztásra és egy Mátyás királyról szóló mesekönyvet és egy tábla csokoládét tartalmaz. Az ajándékcsomagban egy levél is lesz, amelyben a Rákóczi Szövetségtől ígéretet kapnak a szülők arra, hogy ha magyar iskolába íratják gyermeküket, akkor iskolakezdéskor egy jó minőségű iskolatáskát kapnak ajándékba.

Tavaly májusban indult a Gólyahír program, amelyben azokat a magyar vagy vegyes házasságban élő családokat szólítják meg, akik az Első babanapló című könyvet vehetik át a helyi partnerektől. A könyvbe adatokat lehet bejegyezni a gyermek fejlődéséről, de rövid mondák, mesék is megtalálhatók benne.

Az ösztöndíjak kiosztása során újdonságnak számított, hogy nem papír alapú szerződéseket kötöttek a szülőkkel, hanem elektronikus aláírást kértek a támogatás átvételekor.

Magyar Szó, G.B.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője