A Rákóczi Szövetség Muzslyán is kézbesítette az ösztöndíjat az elsősöknek | Magyar összefogás Skip to main content
A Rákóczi Szövetség Muzslyán is kézbesítette az ösztöndíjat az elsősöknek

A Rákóczi Szövetség Muzslyán is kézbesítette az ösztöndíjat az elsősöknek

Szentmihályi, nagybecskereki, lukácsfalvi és muzslyai magyar elsősök vették át a Rákóczi Szövetség ösztöndíját. A Magyar Nemzeti Tanács nevében az egybegyűlteket Petkovics Márta köszöntötte.

Muzslyán van a legtöbb magyar diák Közép-Bánátban. Az iskola elsőseinek száma mindig fontos mutatója volt a vidéken élő magyarság helyzetének. Molnár Attila, igazgató, Szervó Mihály Á.I., Muzslya: „Két osztály nyílt az idén, összesen 24 elsőssel. A központi épületben 17 diák van, az úgynevezett kinti iskolaépületben pedig hét diákunk van. Jövőre, ahogy láttuk, kevesebb gyerek lesz, mint az idén, két év múlva már egy kicsit javul a helyzet.”

A vidéken élő magyar szülők legnagyobb része már magyar iskolába íratja gyerekét. A támogatás pedig segíti őket abban, hogy ez így is maradjon. Bodó Géza, szülő, Muzslya: „Ez a támogatás számunkra azt jelenti, mivel az összegre nézve nem olyan nagy jelentőségű, de azért csak annyit jelent, hogy gondolnak ránk, gondolnak ránk az anyaországban, és mi itt a magyarságunkat bírjuk továbbra is megtartani és nem is gondoljuk azt soha feladni.”

Szentmihályon is van nyolcosztályos magyar általános iskola, amelyben az idén hét elsős kezdte el a tanévet. Szabó Dóra, szülő, Szentmihály: „Kisegít bennünket. Sok mindent kaptunk a tanszerben is, amikor megindultak az első osztályba. Az iskolatáska és a füzetek, tolltartó, az olyan volt, hogy nem is kellett aztán mást vásárolni.” 

Az eseményen a Magyar Összefogás lista is képviseltette magát. Dolinszky Gábor a támogatás fontosságát emelte ki: „A szülőknek és úgy gondolom, hogy az egész családnak egy öröm és egy boldogság. De egy megerősítés is egyben, és egy köszönetnyilvánítás azért, hogy magyar iskolába íratták a gyermekeiket.”

A Rákóczi Szövetség illetékesei szeretnék bővíteni a már meglévő, működő programot. Pálinkás Barnabás, rendezvényekért felelős igazgató, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „A távlati cél mindenképpen az, hogy eljussunk minden vajdasági magyar iskolakezdőhöz, sőt ezek előtt minden vajdasági magyar óvodáshoz és a szüleikhez. És igyekszünk meggyőzni őket - ennek a programnak a keretében - hogy igenis fontos a magyar iskola, igenis érdemes beszélni a magyar iskoláról.”

Pálinkás Barnabás hozzátette: céljuk az, hogy ösztönözzék a családokat arra, hogy magyar oktatási nyelvű intézménybe írassák gyermekeiket Kárpát-medence-szerte.

Pannon RTV

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője