Sörös Imre szobrot avattak Temerinben | Magyar összefogás Skip to main content
Sörös Imre szobrot avattak Temerinben

Sörös Imre szobrot avattak Temerinben

Felavatták az 1956-os forradalom legdélibb emlékhelyét Vajdaságban. Sörös Imre mártír mellszobrát a szabadkai Nagy Imre Társaság és a TAKT kezdeményezésére a temerini Tájház udvarán állították fel.

Sörös Imre 1956-ban üldözött forradalmárokat csempészett ki Magyarországról, amiért halálra ítélték. A temerini származású mártírra a mai napig büszkén emlékszik vissza a családja.

Varga Katalin, Temerin: „Azt tudom az elmondásból, hogy nagyon erős akaratú volt, a szülők könyörögtek, hogy ne menjen a forradalomba is, és ő akkor is elment.”

A fiatal forradalmár 25 éves életútjáról Matuska Márton írt monográfiát.

Matuska Márton, Sörös Imre monográfusa, Temerin: „Cudar Boris volt az, aki az elárvult Sörös Imrét gyerekkorában anyaként, édesanyaként gondozta. Őtőle kaptam sok információt, összekötött a saját lányával, Imrének a mostohatestvérével, és így jutottam el egészen addig, hogy ennek a mostohatestvérének a segítségével, aki még mindig él Budapesten, megtaláltuk a hősök temetőjében.”

Sörös Imre emlékét a budapesti mártírok temetőjében kopjafa, az egykori harcok helyszínén pedig emléktábla őrzi. Halálának 60. évfordulójára szülővárosában is méltó emlékhelyet kapott.

A forradalmárt Dudás Sándor topolyai származású szobrász öntötte formába és a Magyar Nemzeti Tanács anyagi támogatásával készült el.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Az a nagyszerűség, az a tartás, amely úgy gondolom, hogy a délvidéki magyar embereket és nem is kicsit a temerinieket jellemzi, ez a makacs, pimasz, előremutató bátorság jellemezte őt, és most Dudás Sándor szobrában azt hiszem, hogy valahol, ha a szemébe nézünk mélyebben, akkor ezt fedezzük fel.”

Az eseményen tiszteletét tette Pásztor István, a VMSZ elnöke is. A szobor előtt fejet hajtottak a VMSZ és a VMDP helyi képviselői, valamint a temerini civil szervezetek tagjai. A kegyelet virágait Magyarország belgrádi nagykövetségének küldöttsége és a szabadkai főkonzulátus képviselői is az emlékhelyre helyezték.

Pannon RTV

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője