Székházat avatott a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület | Magyar összefogás Skip to main content
Székházat avatott a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület

Székházat avatott a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület

 2020-ban fogalmazódott meg az akkor már otthon nélkül maradt moholi hagyományápolók részéről az igény, hogy szükségük van egy olyan helyiségre, ahol tagjaik méltó körülmények között tudják folytatni munkájukat. Ez mostanra beteljesült.

A moholiak bíznak abban, hogy a székház átadásával még nagyobb lendületet kap a magyar kulturális élet, valamint a hagyományok megőrzése. Jelenleg néptánc-, népzenei, népi ének, és népi hangszeroktatás zajlik az egyesület keretében. Különböző szakköröknek is helyet ad az egyesület.

Tubicsák Klaudia: "Az én lányom 8 éve jár tamburázni, 2 éve jár hegedülni. Nagyon szeret itt, elejében táncoltak is, de most már abbahagyták, de tamburát és a hegedűt, azt nem szeretné. Szereti ezt a helyet itt, mivel most felépült ez az új épület, neki nagyon tetszik."
 

Addig vagyunk gazdagok és addig nem vagyunk egyedül, amíg vannak mellettük és mögöttünk is olyan emberek, akik szívügyüknek érzik magyarságunk megmaradását és támogatását - mondta ünnepi beszédében Patyi Lajos. A Csobolyó Művelődési Egyesület elnöke kiemelte, a Vajdasági Magyar Szövetség egy ilyen méltó háttér.

"Célul tűztük ki egy olyan közösség létrehozását, ami össze tudja fogni és teret tud biztosítani ennek a kis magyar közösségnek. Olyan helyszínt fogalmaztunk meg a víziónkban, ami a közösségi térként segíteni, koordinálni és közösségen belül is fókuszálni tudja a helyiek közösségi és kulturális életét. A közösségi házat egyrészről székháznak álmodtuk meg, másrészről mindezt szakmai segítségként, összefogásként, ösztönzésként is szeretnénk átvinni a helyiek életébe."
 

A székház átadóján jelen volt Fremond Árpád a Magyar Összefogás listavezetője, valamint Kovács Elvira a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is.

"Rendkívül fontos a kulturális autonómia, hogy megmutassuk önmagunkat, bárhol is élünk Vajdaság-szerte. Itt konkrétan Moholon a Csobolyó és a Csobolyó körüli közösség összefogása, illetve a politikum segítsége valamint a Magyar Nemzeti Tanács és a magyarországi források biztosították, hogy valóban egy régóta megálmodott álom teljesülhet be."

Az ünnepi alkalom záróakkordjaként az egyesület tagjai mutatták be produkcióikat.

Pannon RTV