A szenttamási napköziben jó helyen tudják gyerekeiket a szülők | Magyar összefogás Skip to main content
A szenttamási napköziben jó helyen tudják gyerekeiket a szülők

A szenttamási napköziben jó helyen tudják gyerekeiket a szülők

 Napközi működik tavaly november óta a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában, amely a Magyar Nemzeti Tanács és a VMSZ támogatásával nyílt meg. A napközi azokat az alsós gyerekeket fogadja, akiknek szülei a tanítás után ezt igénylik.

Salamon Anetta másodikos kislánya kezdettől fogva az iskola napközijébe jár. A szenttamási szülő rendkívül fontosnak tartja a napközi működését: „Számukra, mint szülőknek, egyfajta biztonságot ad. Nagyon nagy segítséget, mivel tudjuk, hogy a gyerekeink biztonságban vannak, jó helyen, tehát nem kell folyton azon gondolkodnunk, hogy ha befejeződnek az iskolai órák, a gyerekeink hol vannak, hogy hol kószálnak el a faluban, hanem tudjuk, hogy minden nap biztonságban vannak. Ételt kapnak, tanulnak a gyerekeinkkel. Jó helyen vannak, meleg, tiszta helyen.”
 

A napközi fél 8-tól délután 4 óráig dolgozik, idén 33 elsős és másodikos diák iratkozott be - mondta Munyin Szokola Erika, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója, aki egyben a Magyar Összefogás lista jelöltje is: „Éveken keresztül próbálkoztunk, de nem nagyon sikerült. Akkor a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ segítségével tavaly megkaptuk október végén az engedélyt, hogy egy vegyes napközit nyissunk, ami azt jelenti, hogy szerb és magyar diákok is vannak a napköziben. A tanító néni magyar, aki két nyelven tudja a gyerekeket segíteni.”
 

A napközi felszerelésébe a szenttamási önkormányzat is besegített. A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolának egyébként 465 diákja van, ebből 167 magyar tagozatra jár. Az intézménynek magyar igazgatónője van, ami jó példa arra, hogy kitűnő szakmai színvonalon tudunk intézményeket működtetni kisebbségben is, mondta Juhász Bálint. A VMSZ Intéző Bizottságának elnöke hozzátette, a napközi nagy segítség a dolgozó szülők számára: „Nagyon fontos, hogy a Magyar Nemzeti Tanács, tevőlegesen az egyedüli Kárpát-medencei autonómia szervünk, az oktatási kompetenciával élve, közben tudott járni, és a VMSZ politikai támogatásával kalap alá tudtuk hozni ezt a projektet.”
 

Az oktatás az MNT eddigi tevékenységének is a fókuszában volt, és így lesz ez az elkövetkező négy évben is, hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „Ami itt megvalósult, ez az egész napos iskola, vagy az egész nap a gyerekkel való foglalkozás, ez jó példa, és ezt szeretnénk kibővíteni a többi iskola tekintetében is. Ez nem egyszerű dolog, mert ehhez engedélyeket és minden egyéb hozzájárulást biztosítani kell a minisztérium részéről, de az itteni tapasztalatok, más hasonló helyen szerzett tapasztalatok pozitívak.”
 

A találkozón áttekintették a szenttamási magyar közösség fontos ügyeit is. Megbeszélték, hogy a nemzeti tanácsi választásokat követően mi mindent kell tenni a magyar anyanyelvű óvodai tagozat érdekében, továbbá a temető karbantartásáért, az iskolaépület felújítása érdekében, és mit kell tenni a civil szervezetek együttműködése vonatkozásában, tette hozzá Pásztor István.

Pannon RTV