A szórványmagyarság számára fontos a vajdasági magyar közösség támogatása | Magyar összefogás Skip to main content
A szórványmagyarság számára fontos a vajdasági magyar közösség támogatása

A szórványmagyarság számára fontos a vajdasági magyar közösség támogatása

A Magyar Összefogás listájának három jelöltje Sándoregyházán kereste fel a magyar közösséget.

A dél-bánáti, szórványban élő magyar közösség számára kiemelt jelentőségű a vajdasági magyar közösség támogatása a megmaradás szempontjából is.

Sándoregyháza egyike Dél-Bánát három bukovinai székely településének. Székelykeve és Hertelendyfalva mellett a falu az egyik legdélebbi magyarlakta település Vajdaságban.

Ábrahám Csilla, jelölt, Magyar Összefogás: „Nagyon nagy örömmel tölt el bennünket, hogy életünkben először eljuthattunk Sándoregyházára, ahol csodálatos embereket ismertünk meg. Egy olyan közösséget, amely bebizonyította, hogy így, a szórványmagyarságban is mennyire kapaszkodni tudnak magyarságukban ehhez a szülőföldhöz.”

A helyiekkel a művelődést érintő témákról beszélgetett Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus, aki járt már az Al-dunai magyar közösségekben, de Sándoregyházán ez alkalommal volt először.

Kisimre Szerda Anna, jelölt, Magyar Összefogás: „Nagyon örültem, hogy sikerült beszélgetni az emberekkel, azokkal az asszonyokkal, akik eljöttek erre az eseményre. Megismerhettem a gondjaikat, megismerhettem azt, hogy hogyan dolgoznak itt, a művelődési egyesületben, milyen problémákkal küzdenek. Azon leszek, hogy minden tudásommal segítsem a munkájukat, segítsem az életüket, hogy tanácsokkal, vagy akár tettekkel hozzájáruljak ahhoz, hogy sokkal jobb körülmények között tudjanak dolgozni.”

A dél-bánáti magyarok számára kiemelt jelentőségű a közösség támogatása a szórványban felmerülő nehézségek megoldása érdekében.

Fazekas Róbert, jelölt, Magyar Összefogás: „Megtapasztaltuk, hogy milyen gondok nyomasztják a helybélieket, és mi is el tudtuk mondani a programjainkat. Azt gondolom, hogy ez egy igazi olyan találkozó volt, amin egy ilyen kis közösségnek az életerejével, de gondjaival is találkoztunk, úgyhogy van közös feladat, amire majd törekszünk, hogy megoldjuk a jövőben.”

Fiser Anna, a sándoregyházi Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület alelnöke az összetartásba és az összefogásba vetett reményének adott hangot: „Nagyon örülök, hogy a Magyar Összefogásban az egyesületünk is fel lett hozva, hogy akarnak segíteni rajtunk. Mi is járunk mindenfele, mint a többiek, és mindig is azon vagyunk, hogy a magyarság fogjon és tartson össze.”

A legutóbbi népszámlálás szerint Sándoregyházát mintegy ezren lakják, a magyarok mellett bolgárok és szerbek.

Pannon RTV

 

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője