„A Tisza-mentén dobog a vajdasági magyarság szíve” - lakossági fórumot tartottak Zentán | Magyar összefogás Skip to main content
„A Tisza-mentén dobog a vajdasági magyarság szíve” - lakossági fórumot tartottak Zentán

„A Tisza-mentén dobog a vajdasági magyarság szíve” - lakossági fórumot tartottak Zentán

 Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint a Magyar Összefogás listavezetője és jelöltje szóltak az egybegyűltekhez.

A Tisza-mentén dobog a vajdasági magyarság szíve - hangzott el a zentai lakossági fórumon. Ezt megelőzően a helyi Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban tett látogatást a küldöttség, ahol a Magyar Nemzeti Tanács által nyújtott segítséggel megvalósult fejlesztésekről és jövőbeni tervekről az intézmény igazgatója, Csikós Pajor Gizella tartott összegzést. „Fejlesztenünk kellett az iskola előrehaladásával a tantermeket és azokat az eszközöket is, amelyeken a gyerekek dolgoznak, illetve amelyekkel a tanárok is dolgoznak. Tudván azt, hogy matematikai, számítástechnikai-informatikai gimnázium vagyunk, ez mindenféleképpen a számítástechnikai kabinetekben és számítógépekben nyilvánultak meg. Ebben is nagyon sok segítséget kaptunk.”

78 év telt el azóta, hogy a 1944. november 9-ről 10-re virradó éjjel hatvanöt zentai polgárt a Tisza-parti füzesbe hurcoltak, majd tarkólövéssel végeztek velük. A gyertyás felvonulást követően a Tisza-part hídfője alatt elhelyezett kopjafás emlékműnél rótták le kegyeletüket a megjelentek. A megemlékezés szónoka Molnár Tibor levéltáros, a Magyar Összefogás jelöltje volt. „Később a hozzátartozóknak lehetősége nyílt, hogy eltűntként nyilvántartott szeretteiket bíróságilag holttá nyilvánítsák. Többet nem tehettek. A gaztettnek volt még egy indítéka: a megfélemlítés szándéka. Ennek következtében 45 évet kellett várni, hogy az 1944-45-ös magyarellenes atrocitásokról egyáltalán beszélni lehessen.”

Az emlékhelyen az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait.

A folyamatos építkezés teret ad a közösségi lét erőteljes jelenlétéhez és megéléséhez. Az elmúlt három hétben megerősítést nyert, hogy Vajdaság-szerte érző, és értő közösség általi összefogás valósul meg. Erre van szükség most vasárnap is a nemzeti tanácsi választásokon - mondta Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője. „Érzik azt, hogy a kultúra, az oktatás, a tájékoztatás és a nyelvhasználat terén is a jövőben is meghatározzuk saját sorsunkat, illetve, hogy mi irányítsuk a saját sorsunkat. Én bízom abban, hogy sokan elmennek majd szavazni november 13-án, vasárnap,bízom benne, hogy sokan meg fogják erősíteni a Magyar Összefogás listáját.”

Az elmúlt években olyan építkezés folyt a közösségen belül, illetve olyan ügyeket tudtak elintézni, amely a közösség megmaradását és itthon maradását szolgálta. Az előttünk álló időszakban is erre törekednek majd, hangsúlyozta Fremond Árpád.

Pannon RTV