Tizedik Kukoricafesztivál a bánáti Tordán | Magyar összefogás Skip to main content
Tizedik Kukoricafesztivál a bánáti Tordán

Tizedik Kukoricafesztivál a bánáti Tordán

Jubileumhoz méltó műsorral, jó időben, sok vendéggel és nagyszámú versenyző részvételével tartották meg szombaton a tizedik Kukoricafesztivált a bánáti Tordán.

A kukorica betakarítása mindig is az egyik legfontosabb feladat volt a falusi emberek életében. Sokszor nehezebb az aratásnál is. Különösen azokban az időkben, amikor szinte mindent kézzel kellett elvégezni.

Korom Margit, Magyarcsernye: „Egyszer nagyon megjártuk, sok úgy maradt a földön, eső lett. Még havas eső is, aztán mire felpakoltunk, olyanok voltunk, mint az ördög. Úgyhogy nehéz volt, mit mondjak, meg kézzel. Akkor „cüveket” is vittünk. Mert akkor még nem voltak ilyen kukoricák. Volt, amit nehéz volt kibontani.”

Torda egykor a jószágállományáról volt híres. A ma már hanyatló hagyományból maradtak meg kukorica-termelő vidéknek. A termés betakarítása megkezdődött, sőt idén rekordtermésre számítanak.

Dvorák Ede, igazgató, Földműves Szövetkezet, Torda: „A termésátlag jelen pillanatban olyan öt-hat tonna holdanként. Tehát az a hektáronként az a kilenc-tíz tonna. Tehát ilyen terméssel a tordai határban, átlagban igazából nem lehetett eddig soha sem számítani.”

A tizedik Kukoricafesztivál megszervezésével Torda még egyszer megmutatta, hogy bár kevesen vannak, de összetartó, élni akaró közösség.

Dobai János, elnök, Helyi Közösség, Torda: „Ilyen tömeges fesztivál még nem volt eddig. Nem csak a részvevők, hanem a versenyző csapatok számát tekintve sem. Hiszen a törésben 17 csapat versenyzik, a főzésben pedig több mint ötven csapat. Ez rekordnak számít. Én úgy gondolom, hogy ez az esemény nagyon fontos a falu számára.”

A rendezvényt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A mostani fesztiválnak külön jelentősége van. Nem csak azért mert tizedik. Hanem azért, mert a mai napon indul a Magyar Összefogásnak a kampánya. Ilyen szempontból azt gondolom, hogy talán beszédesebb rendezvényt kampánynyitóként nem is nagyon lehetett volna találni – mint a tordai Kukoricafesztivál.”

A rendezvény vendégei között volt Farkas Sándor, a magyar Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára, és Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője.

Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője: „Azok a jó hagyományok, amelyek a családi összefogásról szóltak, a kitartás, a foglalkozás, és a földművelés mellett ezek nagyon fontosak napjainkban is, mert igazából ezek mentették meg magyar közösségeinket.”

A rendezvényen felszólaltak a Magyar Összefogás jelöltjei, Ábrahám Csilla és Fazekas Róbert is.

Ábrahám Csilla, jelölt, Magyar Összefogás: „Soha a vajdasági magyarok az eddigiek során ennyi támogatásban nem részesültek. Sem a szerb kormány, sem a magyarországi kormány részéről. Azt hiszem, hogy ezt valami módon kivívták, ezt meg kell tartani, és mindenképp folytatni kell.”

Számos kísérőrendezvényt is tartottak. A kézműves foglalkozásoktól, a kiállításokon át egészen a zenei fellépésekig. Megemlékeztek dr. Berényi János növénynemesítőről is.

Pannon RTV

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője