Topolyai fejlesztések a gyerekek és a diákok szolgálatában | Magyar összefogás Skip to main content
Topolyai fejlesztések a gyerekek és a diákok szolgálatában

Topolyai fejlesztések a gyerekek és a diákok szolgálatában

 Új, 59 férőhelyes diákotthon létesül Topolyán az egykori hotel felújítás alatt álló épületében. Jelenleg a szerkezeti megerősítő munkálatok zajlanak. Az iskoláskor előtti intézmény bővítése is tervben van.

Topolya területén a Bambi Iskoláskor Előtti Intézménybe 756 gyermek jár, a város Zentai úti óvodájában száz kisgyermekkel foglalkoznak egy éves kortól az iskolai előkészítőig. Nagy a túljelentkezés az egész napos bölcsődei ellátásra, ezért szeretnék bővíteni.

Fényszárosi Fekete Tímea, igazgató: „Szeretném kiemelni a nyílászárók cseréjét, az közel 2,5 millió dinárba került, körülbelül két éve került sor a nyílászárók cseréjére, valamint látható a játszótéri elemek bővítése, gyönyörű korszerű játszótéri játékokat kaptunk."
 

Námesztovszki Zsolt, a Magyar Összefogás jelöltje szerint elengedhetetlen az óvodai ellátás körülményeinek javítása. A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából hat hétvégés képzésen fejlesztették az óvodai személyzet digitális kompetenciáit.

„Egyrészről hatékonyabban dolgoznak, másrészről pedig vannak olyan kompetenciák, amikkel ők is gyakorlatilag valamiféleképpen ügyesebben, jobban tudnak működni, úgyhogy ez az első dolog, de az eszközbeszerzéseket is látva, akár játszósarok, akár játszótéri elemek, akár IKT eszközök, úgy gondolom, hogy mind nagyon fontos, hogy segítsük az iskoláskor előtti intézményeket."
 

Topolyán tavaly októberben nyílt meg a Diákotthon, amelybe idén már túljelentkezés volt. A Diákotthon 102 középiskolást szállásol el, legtöbbjük a Mezőgazdasági Iskola tanulója.

Horváth Zsolt, igazgató: „Több diák jelentkezett Bánátból, Bánát térségéből, egy tanulónk van Magyarországról. A létszám is, ha megnézzük a tavalyit, tavalyelőttit, 20-30 diákkal több van. Szerintem a jövő években még nagyobb számban fognak jelentkezni."
 

A Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon társalapítója a Magyar Nemzeti Tanács.

Szatmári Adrián, polgármester: „A Diákotthon száz százalékos kapacitással működik már az idei tanévben, ez egy nagyon fontos projektum volt Topolya község számára, amit közösen a Magyar Nemzeti Tanáccsal és a tartományi adminisztrációnál sikerült közösen megvalósítási. Azt gondolom, hogy teljes mértékben megerősítette a létjogosultságát ez a projektum."
 

Az egykori Hotel épületének szerkezeti megerősítésén dolgoznak jelenleg. A felújított objektum közigazgatási, művelődési, oktatási komplexum lesz, amelyben egy 59 férőhelyes diákotthont is kialakítanak a város központjában működő gimnázium és szakközépiskola tanulói számára.

Fremond Árpád, listavezető, Magyar Összefogás: „Fontos az, hogy olyan szakkollégiumi központokat hozzunk létre, ahol olyan középiskolák vannak, ahova szívesen jönnek a magyar gyermekek, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a magyar gyermekeket itthon tartsuk, és hogy a középiskolai tanulmányaikat itthon segítsük, ezért fontos ez a projektum."
 
A magyar kormány 330 millió dinárral, Topolya Község pedig 65 millió dinárral támogatta a felújítást.

Pannon RTV