Törökbecsén tartották meg az aracsi emléknapot | Magyar összefogás Skip to main content
Törökbecsén tartották meg az aracsi emléknapot

Törökbecsén tartották meg az aracsi emléknapot

 Az aracsi emléknaphoz kapcsolódó ökumenikus istentiszteletet tartottak vasárnap délután Törökbecsén, az aracsi városrészben álló Szent István Király templomban.

Maga az aracsi pusztatemplom jelenleg építési terület, ahol a közeljövőben komoly infrastrukturális fejlesztések kezdődnek.
 

Július végén ugyan elmaradt az aracsi pusztatemplomban a szokásos ünnepi istentisztelet, de vasárnap délután egy másik helyszínen, a törökbecsei Szent István Király templomban megtartották a szertartást. Az eseményt most első alkalommal a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg. Ilia László, az egyesület elnöke: „Az aracsi templom törökbecsei területen van, úgyhogy megteszünk mindent annak érdekében, hogy ezt méltányosan megünnepeljük minden évben, nem csak egyszer, hanem több rendezvényt is szervezzünk ott.”
 

A Mellár József törökbecsei plébános által celebrált ünnepi istentisztelet ezúttal is ökumenikus jellegű volt, amelyen Orosz Attila református lelkész is igét mondott. Az aracsi pusztatemplomban már a 13. századtól miséztek. Mellár József, plébános, Törökbecse: „Megszentelődött a hely, azonkívül kolostort alapítottak, és vonzóvá vált ez a hely a kolostornak köszönhetően. Ezzel együtt a művelődés is megindult a szerzetesek tevékenysége nyomán, ezért számít nekünk a pusztatemplom.”
 

Az aracsi pusztatemplom nyár óta építési terület, mert a délvidéki magyarság legjelentősebb emlékhelyén hamarosan felújítási munkálatok kezdődnek. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A romtemplom megújítása arra vár, hogy a szerb fél is elvégezze az infrastrukturális fejlesztést ahhoz, hogy elérhető legyen a templomrom, hogy a műemléki megközelítés, az örökségalapú fejlesztés megvalósulhasson. Út, villanyáram, víz, mindezt meg kell teremteni.”
 

Anyaországi támogatásból a pusztatemplomot teljesen felújítanák, az infrastruktúra és egy látogatóközpont kiépítése pedig szerbiai forrásokból valósulna meg.

Pannon RTV