További kollégiumi és óvodai férőhelyek létrehozását támogatják | Magyar összefogás Skip to main content
További kollégiumi és óvodai férőhelyek létrehozását támogatják

További kollégiumi és óvodai férőhelyek létrehozását támogatják

A Magyar Összefogás listavezetője – néhány jelölt és önkormányzati tisztségviselő társaságában – Topolyán a Bambi óvoda Zentai úti részlegét, a felújítás alatt álló hotel épületét és a mezőgazdasági iskola mellett található diákotthont látogatta meg.

Fremond Árpád elmondta, fontos, hogy olyan oktatási intézményeink legyenek, ahol a gyerekek magyar nyelven tudnak tanulni. Kiemelten fontos, hogy olyan szakkollégiumi központokat hozzunk létre, ahol olyan középiskolák vannak, ahova szívesen jönnek a magyar gyerekek. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a magyar gyerekeket itthon tartsuk, hogy a középiskolai tanulmányaikat itthon segítsük, ezért fontosak ezek a projektumok.

 

– A Magyar Nemzeti Tanács számára kiemelt jelentőséggel bírnak a szakkollégiumi fejlesztések. Láthatjuk, mit jelent, hogy a mezőgazdasági iskolának van diákotthona. A mezőgazdasági iskola esetében az MNT társalapító. Látjuk, hogy a magyar osztályok tekintetében mit jelent, hogy a diákok itt tudnak egy kollégiumban lakni, tanulni, nem pedig utazni, sok esetben nagy távolságokról. A központban Topolyán az egykori hotel épületében is lesz egy kollégiumi rész, ami a másik két középiskola diákjai számára lesz majd jó lehetőség – nyilatkozta.

A Bambi Iskoláskor Előtti Intézményhez tartozó Nyuszika óvodában is jártak, ahol megtörtént a nyílászárók cseréje, amit szintén az MNT-n keresztül támogatott a magyar kormány. Fremond köszönetet mondott az önkormányzatnak, valamint a magyar kormánynak, hogy ezek a projektumok megvalósulhattak.

– Azt hiszem, hogy ez a topolyaiaknak rengeteget jelent. A városnak, Topolya központjának olyan ékes pontja lesz, amelyre mindenki büszke lehet majd. Azért dolgozunk az elkövetkezendő időszakban is, hogy ez így legyen. Bízom benne, hogy november 13-án, vasárnap a topolyaiak is fontosnak tartják majd, hogy elmenjenek szavazni, és megerősítsék a Magyar Összefogás listáját – emelte ki a listavezető.

Dr. Námesztovszki Zsolt, a lista egyik jelöltje, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánhelyettese a látogatás során kiemelte, hogy most fejeződött be egy hat hétvégés, hat helyszínes képzés óvodapedagógusok részére. Az MNT felkérésére szervezték, és a digitális kompetenciák fejlesztése volt a cél. 2019-ben új programot vezettek be a szerbiai óvodákban, ez kíván meg az óvodapedagógustól ilyen kompetenciákat. Digitálisan kell, hogy beszámolókat írjanak, szövegszerkesztéssel foglalkozzanak, elküldjék, kinyomtathassák azt, valójában erre épült fel ez a képzés.
 

– Ebben próbáltunk segíteni egy jó oktatócsapattal, sok segítővel, teljesen gyakorlatközpontú képzéssel. Az óvodapedagógusok életében is megjelent a digitalizáció. Talán nem ez a legfontosabb egy óvónő életében, de a rendszer tőlük is megköveteli, mi pedig így tudtunk nekik segíteni – fejtette ki.

– Az iskoláskor előtti nevelés és oktatás az oktatási rendszer első pontja. Nagyon fontos, hogy minél több szülő írassa magyar óvodába a gyermekeit. Ezt mindenhol meg kell oldani, elő kell segíteni, hogy meglegyen rá a lehetőség is – tette hozzá dr. Námesztovszki.

A Bambi igazgatónője elmondta, intézményükbe összesen 756 gyermek jár. A Zentai úti óvodában százan vannak.

– A Magyar Nemzeti Tanácstól sok támogatást kaptunk az elmúlt években. A nyílászárók cseréje közel 2,5 millió dinárba került. Korszerű játszótéri elemeket kaptunk, ezek biztonságosak a gyerekek számára. Nagyon szép udvarunk van, a gyerekek élvezik, amikor kijönnek, és a szabad levegőn játszanak. Mindegyik óvodai részleg kapott játszótéri elemeket, de a játéksarkokról sem szabad megfeledkezni, minden magyar csoport kapott egy játéksarkot, mely különböző didaktikus játékokat tartalmaz, bábokat, mesekönyveket – nyilatkozta Fényszárosi Fekete Tímea.

 

A Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon igazgatója, dr. Horváth Zsolt azt is elmondta, a diáklétszám növekedését észlelték, ami a kollégium megnyitásával hozható összefüggésbe. Szatmári Adrián polgármester pedig további kollégiumi férőhelyekről beszélt, az egykori hotel épületét közigazgatási, művészeti, közösségi épületkomplexummá alakítják át, illetve 59 férőhelyes diákkollégiumot is berendeznek ott.

Magyar Szó, Tóth Péter