Új játszóelemeknek örülhetnek a magyarittabéi és a nezsényi óvodások | Magyar összefogás Skip to main content
Új játszóelemeknek örülhetnek a magyarittabéi és a nezsényi óvodások

Új játszóelemeknek örülhetnek a magyarittabéi és a nezsényi óvodások

Közép- és dél-bánáti óvodákba látogatott Grezsa István magyar miniszteri biztos a MNT illetékeseinek kíséretében. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban több szórványóvoda is megújult.

A nyolcszáz lelket számláló Magyarittabé egyik legfontosabb intézménye lett az óvoda, miután négy évtizede iskolájukat átköltöztették Szerbittabére. Az óvoda megmaradásának fontossága megkérdőjelezhetetlen. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Nagyon jó, hogy itt maradt a faluban, hiszen azt látjuk, hogy a gyerekek száma nem csökken olyan arányban, mint ahogyan a falu lakossága – és ez egy jó dolog. Jó dolog az, hogy annyi szülő fontosnak tartja, hogy gyereke anyanyelvén, magyarul tanuljon.”

A játszótér és a játszósarok mellett hamarosan új épületelemekkel bővítik az óvodát. Boros Valéria, óvónő, Magyarittabé: „Ketten dolgozunk, két csoport létezik ebben a faluban. Az előkészítő csoport, amelyik 13 gyereket számlál, és a kiscsoportban 15 gyerek van.”

A dél-bánáti Nezsényben két éve sikerült újraindítani a magyar óvodai csoportot. A magyar kormány támogatásának köszönhetően pedig felújították az óvoda épületét. Bútorokat, játéksarkot, játszóteret is kaptak. Három gyerekkel kezdték, ma kilenc óvodásuk van. Đurić Valentina, óvónő, Nezsény: „Régebben kevesebben voltak, most már sokkal több gyermek van. És reméljük, hogy még többen is lesznek.”

A nezsényi példa Kárpát-medencei szinten is figyelmet érdemel, hiszen három évtized után újra van magyar óvoda az ezer lakosú faluban. Grezsa István, Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos, Magyarország: „Ez az óvoda jelzi, hogy újra lehet szervezni a magyar életet ott is, ahol már csak éppen pislákol vagy dereng a fény. De mégis csak megjelent az alagút végén a fény, azáltal ahogy az anyaország összeszedte magát, és hitet tesz valamennyi Kárpát-medencei magyar mellett.”

A Magyar Nemzeti Tanács együttműködött az önkormányzattal az óvoda felújításában. Nataša Rađenović, igazgató, Poletarac Iskoláskor Előtti Intézmény, Szécsány: „Amellett kaptunk egy gyönyörű kis parkot is, játszótérrel. Ez egy ilyen kis településnek, mint amilyen Nezsény, sokat jelent.”

A Magyar Nemzeti Tanács a továbbiakban is támogatja az ottani magyar közösséget. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „A gyermekek itt most már az óvodában a mindennapjaikat örömmel, játszva, mozogva tudják tölteni. Az elkövezendő időszakban is mindenképpen a közösség mellett leszünk, és kiállunk az mellett, hogy itt, ebben az intézményben a magyar nyelvű foglalkozás a gyermekekkel folytatódjon.”

A magyar óvoda által a magyar alsós iskolai tagozat megmaradására is nagyobb az esély. A Magyar Nemzeti Tanács támogatja azokat a magyar felsősöket, akik anyanyelvükön szeretnének továbbtanulni Ürményházán vagy Nagybecskereken - hangzott el az intézménylátogatáson.

Pannon RTV

 

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője