Új játszótér a törökkanizsai óvodásoknak | Magyar összefogás Skip to main content
Új játszótér a törökkanizsai óvodásoknak

Új játszótér a törökkanizsai óvodásoknak

Új játszótérrel bővült a törökkanizsai Boldog Gyermek Iskoláskor Előtti Intézmény. Emellett új, felújított mosdókat is kaptak a gyerekek. A fejlesztést a Magyar Kormány támogatta.

Új bútorok, új játékok, különleges játszósarok - egyebek között ezekkel is bővült a Törökkanizsa község területén működő két iskoláskor előtti intézmény. A gyerekek még egy új játszóteret is kaptak.

Mira Acin, igazgató, Boldog Gyermek Iskoláskor Előtti Intézmény, Törökkanizsa: „18 magyar ajkú gyermek van előkészítős csoportban, míg 11 gyermek jár vegyes csoportba. Tehát összesen 29 magyar nemzetiségű gyerekünk van. Ez mellett van még egy csoport Oroszlámoson is, ott hat magyar gyerek jár az intézménybe.”

A gyerekek ezentúl új vizesblokkokat is használhatnak majd, amelyek higiéniai szempontból elengedhetetlenek.

Újhelyi Nándor, elnök, KKT, Törökkanizsa: „El kell mondani, hogy ez olyan 10 millió forint értékű beruházás és azt hiszem, hogy egy ilyen települési önkormányzat vonatkozásában ezek igen fontos beruházások, támogatások.”

Ünnepélyesen adta át az intézmény igazgatója és a miniszteri biztos az új játszóteret. A gyerekek azonnal ki is próbálták.

A fejlesztések olyan szintre juthatnak az elkövetkező időszakban, hogy egyik magyar ajkú családnak sem lesz kérdéses, hogy milyen óvodába írassa gyermekét, hisz egyértelművé válik, hogy anyanyelvén kezdje meg az oktatást - mondta el Törökkanizsán Hajnal Jenő. Az MNT elnöke kiemelte: „A következő három évben úgy gondolom a fejlesztések befejeződnek, hiszen 2017-ben kezdtük el és azt látom, hogy olyan új óvodai épületeket, komplexumokat, felújításokat, játszótereket, magyar sarkokat tudtuk elhelyezni. A következő időszakban 8 kisbusz érkezik még a szórvány óvodákba és azt szeretnénk, hogy tényleg minden feltételt biztosítsunk, mind az óvodai, mind a bölcsődei foglalkozások számára.”

A Magyar Kormány által indított Kárpát-medencei óvodafejlesztési program a tömbmagyarság mellett a szórványtelepülések közösségeire is odafigyel - mondta Grezsa István. Magyarország Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztosa hozzátette: „Kiváló együttműködésben a szerb helyi vezetéssel tudtuk ezt a felújítást elvégezni és innentől kezdve minden magyar, éljen bárhol is a Délvidéken, maga mögött tudhat egy gyarapodó és egy erősödő Magyarországot és nem is lehet más célja a magyar nemzetpolitikának mint hogy a 21. században újra egy közösségbe szervezze a Kárpát-medence különböző országaiban élő magyarságot.”

A miniszteri biztos hozzátette, az óvodafejlesztés két ütemében Vajdaságban több mint egymilliárd forintot fordítanak hasonló beruházásokra. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programra összesen 38,5 milliárd forintot szán a magyar kormány.

Pannon RTV

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője