Új vendégház Kisoroszon | Magyar összefogás Skip to main content
Új vendégház Kisoroszon

Új vendégház Kisoroszon

 Új létesítménnyel gazdagodott a bánáti Kisorosz magyarsága: a Torontál Szórványközpont udvarában megnyitották a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával felépített vendégházat.

Az új létesítmény hat szobával, étteremmel, konyhával, kísérő helyiségekkel rendelkezik. A felépítésével a kisorosziak nagy álma valósult meg, hisz az ide látogató vendégeknek immár szállást is tudnak biztosítani.

Talpai Sándor, elnök, Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ, Kisorosz: „18 év után ez az álom megvalósult. És eljutottunk ehhez az épülethez, amely nagy szerepet játszik majd most is, és a jövőben is. Mert már nemcsak a kultúrával és hagyományokkal kell, hogy foglalkozzunk, mivel mindinkább fogyunk, hanem a gazdasági részét is el kell, hogy indítsuk.”
 

A vendégházat Talpai Sándor, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője nyitották meg.

Fremond Árpád, listavezető, Magyar Összefogás: „Az, hogy egy vendégházat tudtunk ma itt átadni, arról tanúskodik, hogy mi, amit ígérünk, azt betartjuk, és azt tesszük, amit mondunk. Az év első felében, a kampány során lett az alapkő letéve, és néhány hónap után át tudtuk adni ezt a gyönyörű vendégházat.”
 

A 2800 lakosú bánáti Kisoroszon a Torontál Szórványközpont a mintegy nyolcszáz lelket számláló magyarság közösségi életének a központja. Folyamatosan építik, bővítik, igyekeznek új tartalmakkal gazdagítani.

Virág Piroska, nyugalmazott óvónő, Kisorosz: „Köszönetet mondok magam és polgártársaim nevében Talpai úrnak, a Torontál Szórványközpont vezetőjének és minden munkatársának, aki segítette ebben a munkájában. Mert itt a Torontál Központban, ebben a tájházban mindenkit szeretettel várnak, mindenkinek segítőkezet nyújtanak és segítenek.”
 

Torontál Szórványközpontban van tájház, tágas közösségi tér, fazekas műhely, kiállítótér, tó, - sőt teniszpályával is dicsekedhetnek. A több hektáros területnek gazdag zöldövezete is van.

Kormányos Erzsébet, a fazekasműhely vezetője: „Nagyon vártuk már, hogy a vendégház elkészüljön. Nagy örömünkre időben át is lett adva. És nagy reményeket fűzünk az egész épülethez, komplexumhoz.”
 

Gogolák Mariann a Petőfi program részeként még 2017-ben és 2018-ban tevékenykedett a kisoroszi Szórványközpontban. Azóta is rendszeresen tartja a kapcsolatot a helybéliekkel: „Tulajdonképpen teljesen meglepetésként érkeztünk, nem szóltunk róla, mert bizonytalan volt, hogy tudunk-e jönni vagy sem. De hála Istennek megoldható volt, úgyhogy nagy örömmel veszünk, veszek részt itt most ezen a programon.”
 

Alkalmi szavalat és az egybegyűltek közös imája után Csipak Csaba, plébániai kormányzó megszentelte az épületet.

Pannon RTV