Vajdasági magyar hétköznapok – családlátogatás Piroson | Magyar összefogás Skip to main content
Vajdasági magyar hétköznapok – családlátogatás Piroson

Vajdasági magyar hétköznapok – családlátogatás Piroson

Összetartás, együttműködés – ez jellemzi a pirosi magyar közösséget

A dél-bácskai településen ugyan kevés magyar ajkú gyerek van, de a helyiek összefogásának, illetve a MNT támogatásainak köszönhetően mindannyian részesülhetnek magyar nyelvű oktatásban.

Piroson mintegy 600 magyar él. A gyerekek közül sokan az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói. Szüleik nap mint nap szervezetten szállítják őket a városi iskolába. Az utaztatást a Magyar Nemzeti Tanács is segíti.

Bancsi Ildikó, szülő, Piros: „Nálunk még nem megoldott az iskolabusz, mivel nincsenek annyian és nem is tudják a váltások miatt ezt beindítani. Ezért nekünk adják a támogatást és akkor tulajdonképpen ebből tudjuk fedezni. Nem hiszem, hogy a szülők be tudnák íratni Pirosról az újvidéki általános iskolába a gyerekeket, hogy magyar nyelven tanuljanak tovább, ha nincs az utaztatási támogatás.”

 

Bancsi Noémi most kezdte meg tanulmányait az újvidéki Jogtudományi Karon, de az MNT által biztosított ösztöndíj nélkül nem biztos, hogy ezt az utat választotta volna. „Segít a továbbtanulásban és lesz pénzem a második évre is, hogy szépen befejezzem. Ez még motiválja is a tanulót, hogy szépen, jó átlaggal és minél sikeresebben befejezze az évet.”

Az MNT támogatása kulcsfontosságúnak bizonyult a dél-bácskai településen.
Hanák Rigó Ildikó, szülő, Piros: „Tulajdonképpen nagy segítség nekünk az is, hogy a Magyar Nemzeti Tanács egy tanítót tud biztosítani a napközibe, úgyhogy a napközi reggel nyolctól délután négyig tud működni.”

Pirosi családlátogatásaik során a Magyar Összefogás jelöltjei is megismerkedtek a helyiek helyzetével, illetve rálátásuk nyílt arra, hogy miben tudnak további segítséget nyújtani.
Zséli Ágnes, jelölt, Magyar Összefogás: „Ilyen nagy összetartás, ilyen nagy együttműködés, kapcsolatok ápolása. Én hiszem, hogy ez tartja fenn a társadalmat, ez tartotta fenn, ez a jelenkép, ez kell, hogy legyen a jövőkép is.”

Piroson arról győződhettek meg a Magyar Összefogás jelöltjei, hogy a Magyar Nemzeti Tanács által biztosított támogatások nagyban elősegítik azt, hogy a fiatalok a szülőföldjükön képzeljék el és építsék jövőjüket.

Pannon RTV (Fotó: Ótos András)

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője