XIV. Nemzetközi Pásztornapok Muzslyán | Magyar összefogás Skip to main content
XIV. Nemzetközi Pásztornapok Muzslyán

XIV. Nemzetközi Pásztornapok Muzslyán

Az ősi foglalkozást a fiatalok csak hagyományőrző rendezvényeken ismerhetik meg, mint amilyen a Pásztornap, amelyet szombaton 14. alkalommal szerveztek meg a bánáti Muzslyán.

A Pásztornap nem múlhat el birkapaprikás-főző verseny nélkül, de a helyi Sötét Erzsébet és férje, János nélkül sem. Megmutatták a juhászkunyhót, meg azt is, hogyan kell birkapaprikást főzni „kaszrojban”.

Sötét Erzsébet, Muzslya: „A birkát azért kell sokáig főzni, mert annak faggyúja is van, és akkor a húsa egy kicsit keményebb. Azért kell három-négy óra hosszát főzni a birkahúst, hogy ízletes legyen. De lassú tűznél kell főzni, ne nagyon rotyogtassuk, lassú tűznél kell, hogy ízletes legyen.”

A Pásztornap művelődési műsorral kezdődött a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházának udvarán. Petkovics Márta, jelölt, Magyar Összefogás: „A közösség számára rendkívül fontos, hiszen ez összetartó erővel bír. Számomra a fiatalok jelenléte nagyon fontos, hiszen az iskolában népi hagyományok órákon megismerkednek a régi mesterségekkel, azonban itt, a helyszínen ugyanazt megtekinthetik élőben is.”

A rendezvény célja, hogy a mai korosztállyal megismertessék az egykor megbecsült foglalkozást, az akkori életmódot, ételeket. Molnár Attila, jelölt, Magyar Összefogás: „Hogy a gyerekeknek is megmutassuk a hagyományainkat, hogy elmondjuk nekik, miért fontos a hagyományainkat megőrizni és továbbadni. Itt láthattuk a citerazenekart, a népviseleteket, most zajlik a birkapaprikás-főző verseny.”

Pásztorok, csordások, kondások, kanászok, juhászok lassan már csak magyar vezetéknevekben élnek. Bíró István, elnök, RÉMUSZ Egyesület, Muzslya: „Ennek próbálunk emléket állítani, illetve feleleveníteni a pásztorélet néha misztikusnak, néha romantikusnak vélt világát. Habár egyáltalán nem volt könnyű világ. És a gasztronómiáján keresztül, meg a kiállításokon keresztül, melyeket a Muzslyaiak Klubjában tartunk, egy kis betekintést nyújtani a szélesebb közönségnek.”

A rendezvényen ügyességi játékokat szerveztek és bemutatták a régi kézműves foglalkozásokat. Díjazták a legízletesebb házi készítésű sós és édes süteményeket, illetve a pálinkák gazdáit is.

Pannon RTV

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője