A Zákó-kastély felújítása is szerepel a tervek között | Magyar összefogás Skip to main content
A Zákó-kastély felújítása is szerepel a tervek között

A Zákó-kastély felújítása is szerepel a tervek között

Lakossági fórumot tartottak Bajsán a tűzoltóotthon emeleti nagytermében. Jelen volt Fremond Árpád, az MNT-választáson induló Magyar Összefogás listavezetője és dr. Námesztovszki Zsolt, aki bajsai, és jelöltként szerepel a listán. A megjelenteket Plohl Edvin, a helyi közösség titkára köszöntötte, aki elmondta, hogy sokan kértek segítséget a helyiek közül a választói névjegyzékbe történő feliratkozásban. Vasárnapig szeretnék eljuttatni minden bajsai választópolgárhoz a Magyar Összefogás programfüzetét, mely tartalmazza az elmúlt négy év eredményeinek összegzését, a jelöltek rövid életrajzát, valamint az előttünk álló négyéves időszak célkitűzéseit. Hozzátette, hogy a helyiek nem csak az MNT-választásra jelentkeztek, vannak szlovákok és németek is a faluban, akik a saját listára kérték felvételüket.

Námesztovszki Zsolt, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánhelyettese az oktatáshoz kötődő projektekkel foglalkozik. Elmondása szerint a Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt időszakban is fölépített egy olyan rendszert, amely az óvodától a felsőoktatásig támogatja az itthon tanulást, az itthon boldogulást. Az ösztöndíjprogramokon keresztül a mindenféle segítő mechanizmusokig, képzésekig, akár a bentlakási lehetőségekig, támogatja a fiatalokat.

– Ami hozzám a legközelebb áll, az a digitalizáció, ami most már egyre több helyen megjelenik: az online oktatás. Az online oktatás igazából ránk szakadt a pandémia ideje alatt, de ami jó, hogy megmaradtak működő rendszerek, működő módszertanok, amit tovább lehet fejleszteni. Másrészről a pedagógusok is szereztek egy olyan jártasságot, amire szintén lehetne építeni a jövőben – nyilatkozta lapunknak. Hozzátette még, hogy helyi, tehát bajsai szinten úgy látja, az együttműködés az oktatási intézményekkel, a kulturális intézményekkel nagyon jó.

– Úgy gondolom, hogy ezt tudjuk kiemelni, megtartani és valamiféleképpen továbbfejleszteni, akár az oktatást, akár a kultúrát és ehhez kötődő mindenféle tartalmakat – fogalmazott.

Jó néhány lakossági fórumot megtartottak már. Fremond Árpád a bajsain elmondta, hogy a tapasztalatok szerint az emberek igazából arra számítanak, hogy a Magyar Összefogás lista folytatni fogja az előző összetételű Magyar Nemzeti Tanács politikáját, projektjeit.

– Mindenki tudja és látja, hogy nem egyszerű évek elé nézünk, viszont nagyon fontosnak tartja mindenki, hogy fenn tudjuk tartani az intézményeinket, amelyek a legfontosabbak számunkra. Természetesen az oktatás az, ami leginkább érdekli az embereket, az ösztöndíjak érdeklik őket, illetve a művelődési egyesületek és azok programjai. A fogadtatás összességében pozitív. Úgy vettük észre, az emberek fontosnak tartják, hogy elmenjenek november 13-án szavazni, hiszen látják, hogy mit tett a Magyar Összefogás az elmúlt években. Látják, hogy mennyire fontos a nemzeti tanács, és ezt be is bizonyítottuk itt az elmúlt több mint két évtizedben – nyilatkozta.

Bajsa Topolya községhez tartozik. Fremond elmondta, hogy van jó néhány olyan projekt, ami még nem fejeződött be Topolya községben. A régi hotelnek a felújítása van folyamatban. Egy közösségi épület lesz, diákotthonnal, ahol helyet kap néhány intézmény is. Topolya községben az MNT társalapítója lett a múzeumnak, a könyvtárnak és a művelődési központnak is. Kiemelte, hogy vannak további olyan ötletek és tervek, amelyeket az MNT-n keresztül szeretnének megvalósítani. Bajsán ilyen például a Zákó-kastély a felújítása. Pacséron a régi színháztermet tervezik felújítani. Zentagunarason a színház megvásárlása az MNT segítségével történt meg, a kavillói székhelyű Tanyaszínház is így kapott támogatást. A legfontosabb beruházási projektek a listavezető szerint az óvodákban történtek az elmúlt években.

Magyar Szó, T.P.